UE cere adoptarea de măsuri dure împotriva traficului cu specii sălbatice
Uniunea Europeană pledează pentru norme mai stricte privind comerțul cu specii sălbatice la summitul mondial din Africa de Sud privind conservarea vieții sălbatice.
Articol de Victor Gheorghe, 28 Septembrie 2016, 09:14
Uniunea Europeană pledează pentru norme mai stricte privind comerțul cu specii sălbatice la summitul mondial din Africa de Sud privind conservarea vieții sălbatice.
Reprezentanți din 182 de țări și Uniunea uropeană s-au reunit în cadrul celei de a 17-a Conferințe a Convenția ONU privind comerțul cu specii pe cale de dispariție, care are loc la Johannesburg în Africa de Sud, pentru a conveni asupra unor măsuri concrete menite să protejeze mai bine unele dintre speciile cele mai vulnerabile ale planetei.
AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.
Uniunea Europeană participă pentru prima dată în calitate de membru cu drepturi depline al Convenției ONU și a susținut adoptarea unor măsuri internaționale mai stricte împotriva traficului cu specii sălbatice în conformitate cu Planul european de acțiune privind traficul cu specii sălbatice de faună și floră.
Uniunea Europeană, reprezentată de comisarul pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella, susține ferm menținerea interdicției referitoare la comerțul cu fildeș.
De asemenea, Uniunea va propune să se abordeze traficul cu specii sălbatice, precum și corupția asociată cu acesta și să se definească standarde internaționale privind comerțul cu trofee de vânătoare, care să asigure faptul că astfel de schimburi comerciale se pot realiza numai în condițiile în care sunt și legale și sustenabile.
O altă propunere a Uniunii Europene este protejarea altor specii marine (cum ar fi rechinii), animalele de companie exotice (reptile) dar și lemnul de trandafir, întrucât aceste specii fac obiectul comerțului nesustenabil sau ilegal.
Potrivit comisarului Vella, Uniunea Europeană se mândrește cu statutul său de lider mondial în combaterea traficului cu specii sălbatice.
„Prin intermediul acestei Convenții ONU, Uniunea va colabora cu partenerii pentru a pune în aplicare la maximum noul plan european de acțiune privind viața sălbatică. Construim o alianță mondială între țări pentru a proteja viața sălbatică acolo unde se găsește, pentru a bloca punctele de tranzit și a elimina cererea ilicită” – a declarat comisarul european.
Traficul cu specii sălbatice reprezintă a 4-a cea mai mare rețea infracțională internațională.
Operațiunile ilegale sunt estimate la 8 până la 20 de miliarde de euro anual, fapt ce plasează acest trafic la același nivel cu traficul de droguri, persoane și arme.