UE adoptă o nouă strategie în relațiile cu China
Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și CE au adoptat o comunicare comună, „Elemente ale unei noi strategii a UE privind China".
Articol de Arina Petrovici, 23 Iunie 2016, 09:55
Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și Comisia Europeană au adoptat astăzi o comunicare comună, intitulată „Elemente ale unei noi strategii a UE privind China”, care defineşte relaţia între cele două părţi în următorii cinci ani.
Ultima comunicare privind China a Comisiei Europene a fost adoptată în 2006, acum zece ani.
De atunci, atât Uniunea Europeană, cât și China au trecut prin schimbări profunde.
AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.
China este tot mai prezentă economic și politic în toate regiunile lumii.
Aşa că, această nouă realitate impune o abordare actualizată din partea Uniunii Europene, iar strategia lansată astăzi vizează promovarea intereselor şi evidenţierea valorilor comunitare în relația sa cu China.
Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a subliniat că „Uniunea Europeană și China cooperează deja în multe domenii: conlucrăm cu privire la chestiunile mondiale și politice ale vremurilor noastre, precum Iranul, Siria, Afganistanul, migrația și schimbările climatice. Însă putem și trebuie să facem mai mult pentru a conecta Uniunea Europeană și China. Cetățenii, întreprinderile și organizațiile noastre pot beneficia de pe urma unei relații bilaterale mai apropiate, mai bune și mai bine definite, bazată pe împărţirea responsabilității. Comunicarea comună pe care am adoptat-o astăzi va permite cu siguranță ca relația noastră să-și atingă potențialul, care este atât de clar” – a mai spus dna Mogherini.
În acest document sunt identificate oportunități deosebit de importante pentru relația Uniunii cu China, în special în vederea creării de locuri de muncă și creșterii economice în Europa, precum și a promovării unei deschideri mai mari a pieței chineze pentru întreprinderile europene, contribuind astfel la concretizarea primei priorități a Comisiei președintelui Juncker.
Printre aceste oportunități se numără încheierea unui acord ambițios și cuprinzător în materie de investiții, o contribuție din partea Chinei la Fondul european pentru investiții strategice, activități de cercetare și de inovare comune, precum și conectarea continentului eurasiatic printr-o rețea fizică și digitală prin care să poată avea loc contacte comerciale, de investiții, precum și între popoare.
Problemele cu caracter global, cum ar fi migrația, asistența internațională pentru dezvoltare, mediul și combaterea schimbărilor climatice, pot fi soluționate doar printr-un răspuns global, motiv pentru care o relație de cooperare Uniunea Europeană-China este crucială.
Comunicarea comună urmează a fi prezentată Consiliului și Parlamentului European.