Tribunalul UE: Propunerea de ICE nu poate fi înregistrată
Propunerea de inițiativă cetățenească europeană (ICE) privind promovarea dezvoltării zonelor cu minorități naționale nu poate fi înregistrată.
Articol de Victor Gheorghe, 12 Mai 2016, 22:45
Tribunalul Uniunii Europene a confirmat că propunerea de inițiativă cetățenească europeană privind promovarea dezvoltării zonelor geografice populate de minorități naționale nu poate fi înregistrată.
Inițiativa intitulată "Politică de coeziune pentru egalitatea regiunilor și menținerea culturilor regionale" aparține lui Attila Dabis, din Budapesta, și Balázs-Árpád Izsák, cu domiciliul în Târgu-Mureș.
Ei urmăresc să definească regiuni ce pot beneficia de politica de coeziune a Uniunii, adică în primul rând de fonduri, fără a respecta frontierele administrative interne ale statelor membre.
AUDIO: Europa la zi.
Propunerea a fost prezentată Comisiei Europene în iunie 2013, dar executivul comunitar a refuzat să o înregistreze.
Această înregistrare era obligatorie înainte ca inițiatorii să înceapă să strângă cele un million de semnături provenind din cel puțin un sfert din statele membre necesare pentru a propune adoptarea ca act juridic. Atunci, inițiatorii au apelat la instanță, adică la tribunalul Uniunii Europene.
Ulterior, Comisia Europeană a fost susținută în acest dosar de România, Grecia și Slovacia, ale căror cereri de intervenție au fost acceptate de instanță. Reclamanții au fost susținuți de Ungaria, dar și de județul Covasna și comuna slovacă Debrad.
Ultimele două cereri de intervenție au fost respinse încă de anul trecut. Prin această ultimă decizie, Tribunalul constată că noțiunea de „regiune” trebuie definită cu respectarea situației politice, administrative și instituționale existente în statele membre.
De asemenea, Tribunalul arată că menținerea caracteristicilor etnice, culturale, religioase sau lingvistice specifice ale anumitor teritorii nu este un scop care ar putea justifica adoptarea unui act în temeiul politicii de coeziune a Uniunii.
Instanța subliniază că politica de coeziune urmărește promovarea unei dezvoltări armonioase a ansamblului Uniunii și reducerea handicapurilor demografice grave și permanente de care suferă unele dintre regiunile sale.
"Or, domnii Izsák și Dabis nu au demonstrat că se poate considera că, în general, caracteristicile etnice, culturale, religioase sau lingvistice specifice ale regiunilor cu minoritate națională pot constitui un asemenea handicap, astfel încât aceste regiuni să fie defavorizate în raport cu cele înconjurătoare", se precizează într-un comunicat al instanței europene.
Împotriva deciziei Tribunalului se poate declara recurs la Curtea Europeană de Justiție, numai pentru motive de drept, în termen de două luni de la comunicarea acesteia.