Serbia a început oficial negocierile de aderare la UE
Obiectivul Serbiei este de a deveni cel de-al 29-lea membru al Uniunii Europene la orizontul anului 2020, urmând Croaţia vecină care a aderat în iulie anul trecut.
Articol de Mihaela Mihai, 22 Ianuarie 2014, 08:15
Serbia a început marţi oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană.
Obiectivul este primirea în forul comunitar în 2020, însă experţii avertizează că discuţiile ar putea dura şi 10 ani.
Începerea negocierilor de aderare este o realizare importantă pentru Serbia.
Aspiraţiile sale europene au fost condiţionate ani la rând de prinderea şi predarea către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavia a unor foşti lideri acuzaţi de crime de război.
Este cazul fostului lider politic al sârbilor bosniaci, Radovan Karadžić, fugar până în 2008 sau a fostului lider militar Ratko Mladić, prins în 2011.
O altă condiţie importantă este normalizarea relaţiilor cu Kosovo, care şi-a proclamat independenţa în urmă cu şase ani.
Audio: Serbia a început oficial negocierile de aderare la UE.
Deşi refuză în continuare să recunoască această independenţă, în aprilie anul trecut autorităţile de la Belgrad au ajuns la un raport privind normalizare relaţiilor cu Pristina.
"Este o zi istorică pe calea către Uniunea Europeană. Felicitări Serbiei!" - a declarat astăzi comisarul europeăn pentru extindere, Štefan Füle, la începutul primei runde de negocieri.
El a atras, însă atenţia că este nevoie de multă muncă şi de un angajament concret în realizarea reformelor necesare pentru alinierea la legislaţia comunitară.
Štefan Füle spune că progresele trebuie făcute în mod special în ceea ce priveşte reforma sistemului judiciar, dar şi în respectarea drepturilor fundamentale.
Lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate este una dintre priorităţi - au subliniat în repetate rânduri oficialii europeni.
O altă provocare este modernizarea unui sistem public supradimensionat.
Prezent la Bruxelles, premierul sârb, Ivica Dacic, şi-a exprimat speranţa ca negocierile să fie rapide şi de bună calitate.
El a primit asigurări din partea preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, că Serbia va primi susţinerea necesară pentru a înainta pe drumul european.
Pentru Aleksandar Vučić, liderul celui mai mare partid din coaliţia guvernamentală de la Belgrad, aderarea la Uniunea Europeană este singura cale sigură de a transforma ţară după două decenii de conflict şi probleme economice.
Obiectivul Serbiei este de a deveni cel de-al 29-lea membru al Uniunii Europene la orizontul anului 2020, urmând Croaţia vecină care a aderat în iulie anul trecut.
Unii experţi apreciază însă că negocierile vor dura mai mult, aproximativ 10 ani.
#Serbia: historic day on the way to the EU: accession negotiations started in practice. Congratulations! pic.twitter.com/qkaYk4yoXQ
— Štefan Füle (@StefanFuleEU) January 21, 2014