Şefa diplomaţiei europene, vizită în Turcia
Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, încearcă să obţină un sprijin total din partea Turciei, în lupta cu gruparea jihadistă Statul Islamic.
09 Decembrie 2014, 13:46
Vizita de două zile a Federicăi Mogherini în Turica are în agenda mai multe teme vitale in situaţia internaţională actuală.
În primul rând, şefa diplomaţiei europene încearcă să convingă autorităţile de la Ankara să intervină şi să oprească fluxul de militanţi islamişti care-I tranzitează teritoriul şi se alătură apoi grupării Statul Islamic, activă în nordul Irakului şi în Siria.
"Trebuie să lucrăm alături de parteneri, în special alături de Turcia", a declarat lunii, după primele discuţii cu premierul Davutoglu, şefa diplomaţiei europene.
Audio: Şefa diplomaţiei europene, vizită în Turcia.
Recent, Federica Mogherini insista, într-un interviu pentru BBC, că este necesar un efort comun pentru combaterea crizei din Orientul Mijlociu: "Criza din Siria nu poate fi rezolvată numai de la Bruxelles. Fireşte, Uniunea Europeană trebuie să joace un rol, însă principala responsabilitate pe care o avem este să implicăm cât mai mulţi actori internaţionali, pentru a depăşi toate obstacolele. Cred că Naţiunile Unite sunt extrem de importante în acest context", a declarat șefa diplomației europene.
Federica Mogherini şi responsabilii europeni care o însoţesc ar urma aşadar să încerce să convingă Turcia să ajute la identificarea luptătorilor străini care se alătură Statului Islamic, să ofere informaţii statelor membre ale Uniunii, să semnaleze orice potenţial pericol venit pe calea aerului sau să contribuie la eforturile de tăiere a surselor de finanţare a terorismului, a declarat o sursă apropiată discuţiilor agenţiei Reuters.
Oficial, se ştie că mii de europeni au plecat să lupte în Siria. Turcia cere la rândul ei ca statele occidentale să facă mai mult pentru a reprima pornirile jihadiste de pe teritoriul lor.
Vizita delegaţiei europene condusă de Federica Mogherini este prima de la alegerea fostului premier Recep Tayip Erdogan în funcţia de preşedinte al Turciei.
Nu în ultimul rând, speculează presa internaţională, cele două părţi vor discuta şi pe fundalul relaţiilor dificile dintre Uniune şi Rusia.
Turcia negociază de aproape zece ani aderarea la Uniune: la acest moment însă nu dă niciun semn că ar susţine sancţiunile eruopene la adresa Moscovei, pentru implicarea în conflictul ucrainean.
Very useful meeting with Prime Minister Ahmet #Davutoglu in #Ankara with @JHahnEU and @StylianidesEUpic.twitter.com/oHIYy5wppr
— Federica Mogherini (@FedericaMog) December 8, 2014