Sectorul construcţiilor în UE a scăzut în septembrie cu 1,3%
Datele prezentate de Eurostat sunt încă provizorii şi aproximează evoluţia volumului de producţie în cadrul sectorului, defalcat pe construcţii civile şi industriale.
Articol de Mihaela Mihai, 20 Noiembrie 2013, 08:08
Construcţiile au continuat, luna trecută, să scadă în întreaga Uniune Europeană, potrivit unor date provizorii publicate de Oficiul European de Statistică, Eurostat.
Sectorul construcţiilor a scăzut în septembrie cu 1,3% în întreaga Uniune Europeană, comparativ cu luna august.
Procentul este valabil şi pentru zona euro, anunţă Biroul de Statistică al UE, Eurostat.
Dintre toate statele membre pentru care sunt disponibile date pentru luna septembrie, construcţiile au scăzut în 9 şi au crescut în 6.
Audio: Sectorul construcţiilor a scăzut în septembrie cu 1,3% în întreaga Uniune Europeană.
Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Portugalia - 12,3%, România - 6,9% şi Cehia - 4,6%, iar cele mai mari creşteri au avut loc în Slovenia - 6,2%, Slovacia - 1,6% şi Ungaria - 0,8%.
Este continuată tendinţa din august, când construcţiile au scăzut cu 1,2% în zona euro şi cu 1,1% în întreaga Uniune Europeană.
Grafic: Evoluţia în sectorul construcţiilor din UE. Sursa: Eurostat.(clic pe poză pentru mărire)
Eurostat a realizat şi o statistică anuală. Astfel, raportat la luna septembrie a anului trecut, construcţiile au scăzut cu 0,2% în zona euro, dar au crescut tot cu 0,2% în Uniunea Europeană.
Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Ungaria, 9,3%, Spania, 6,1%, şi Marea Britanie, 4,9%. Faţă de septembrie 2012, cele mai mari scăderi au avut loc în Portugalia, 14,9%, Republica Cehă, 11,8%, Slovenia, 7,9%, şi Italia, 6,1%.
Datele prezentate de Eurostat sunt încă provizorii şi aproximează evoluţia volumului de producţie în cadrul sectorului, defalcat pe construcţii civile şi industriale.
În urmă cu aproape două sptămâni, Institutul Naţional de Statistică a anunţat că în ţara noastră volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în primele nouă luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă din 2012, influenţat de construcţiile noi care au înregistrat cel mai puternic declin.
Au crescut doar lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, cu o evoluţie pozitivă de 35 şi, respectiv, 16,8%.
Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor a crescut la clădirile rezidenţiale cu 13,1% şi la clădirile nerezidenţiale cu 1,1%, în timp ce construcţiile inginereşti au scăzut cu 2,5%.
Datele publicate de Eurostat privind sectorul de construcţii din UE |