"Săptămâna parlamentară europeană", la Bruxelles
"Săptămâna parlamentară europeană" doreşte să ofere discuţiilor privind priorităţile economie în Uniune pentru anul în curs, o perspectivă parlamentară.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 04 Februarie 2015, 10:42
Parlamentul European organizează, marți şi miercuri, la Bruxelles, reuniunea cu tema "Săptămâna parlamentară europeană; guvernanţa economică între austeritate şi creştere".
"Săptămâna parlamentară europeană" doreşte să ofere discuţiilor privind priorităţile economie în Uniune pentru anul în curs, o perspectivă parlamentară.
Astfel deputaţii europeni vor dezbate cu parlamentari naţionali din ţările membre felul în care economiile din Uniune se comportă după criză.
Din delegaţia României, care este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, mai fac parte deputaţii Florin Iordache şi Claudiu Manta.
Audio: Europa la zi: (Euranet Plus)
Concret, dezbaterile din cadrul "Săptămânii parlamentare europe 2015", la care sunt prezenţi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, precum şi vicepreşedintele Comisiei, Olli Rehn, se concentrează pe planul de investiţii anunţat de Comisie privind stimularea creşterii economice şi crearea de noi locuri de muncă.
Învăţămintele desprinse în urma recentei crize economice financiare şi a datoriei suverane au condus la adoptarea unor reforme succesive ale normelor Uniunii Europene prin care au fost instituite noi sisteme de supraveghere a politicilor bugetare şi economice ale ţărilor membre şi un nou calendar bugetar pentru zona euro, ceea ce generic poartă numele de guvernanţă economică.
Noul sistem garantează o mai bună coordonare a politicilor naţionale pe tot parcursul anului, o monitorizare periodică şi aplicarea de sancţiuni din partea comisiei în cazul ţărilor care încalcă normele.
În condiţiile în care înainte de criză nu exista o imagine globală a situaţiei în care se află statele membre acum acestea trebuie să trimită la Bruxelles bugetele naţionale înainte de a fi aprobate de parlamentul fiecărei ţări.
Acest sistem ajută ţările din Uniune să-şi îndeplinească angajamentele bugetare precum şi pe cele în materie de reformă, contribuind în acelaşi timp la soliditatea Uniunii Economice şi Monetare.
În plus, pe tot parcursul anului atât comisia cât şi Parlamentul European monitorizează modul în care statele membre fac eforturi pentru a-şi îndeplini obiectivele legate de crearea de locuri de muncă, educaţie, inovare, climă şi reducerea srăciei prevăzute de strategia de creştere pe termen lung "Europa 2020".