România sprijină obiectivele preşedinţiei elene a UE
Preluarea oficială de către Grecia a președinției UE a fost marcată şi la Bucureşti printr-o conferinţă la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Articol de Victor Gheorghe, 09 Ianuarie 2014, 09:00
Grecia a preluat miercuri oficial preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.
Momentul a fost marcat şi la Bucureşti printr-o conferinţă la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Ambasadorul Greciei în România, Grigorios Vassiloconstandakis, a afirmat că restabilirea încrederii cetăţenilor europeni în instituţiile şi valorile Uniunii Europene se numără printre priorităţile preşedinţiei elene.
Amintind că este pentru a cincea oară când Grecia deţine preşedinţia blocului comunitar, amabasadorul elen a remarcat că ţara sa îşi asumă din nou această sarcină într-o perioadă delicată, când este nevoie de eforturi în vederea asigurării stabilităţii şi prosperităţii.
Audio: Grecia deține pentru a 5-a oară președinția Uniunii Europene.
În acelaşi timp, ambasadorul elen a salutat faptul că românii şi bulgarii au acum toate drepturile de a lucra în spaţiul comunitar: “Suntem bucuroşi că sub preşedinţia noastră, de la 1 ianuarie 2014 au fost eliminate ultimele restricţii pe piaţa europeană a muncii. Acest lucru s-a făcut în conformitate cu tratatele europene, iar dreptul la libera circualţie a forţei de muncă este unul dintre cei trei piloni esenţiali ai Uniunii.”
De altfel, principalele puncte înscrise pe agenda priorităţilor preşedinţiei greceşti sunt, potrivit ambasadorului Vassiloconstandakis, promovarea creşterii, coeziunii şi stabilităţii; consolidarea Uniunii Europene în ansamblu; o redefinire a politicilor ce ţin de afacerile maritime, precum şi o atenţie deosebită acordată problemelor legate de migraţie şi libera circulaţie.
La rândul său, ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean, a afirmat că România sprijină obiectivele preşedinţiei elene a Consiliului Uniunii Europene, subliniind că întărirea legitimităţii democratice în Uniune este importantă.
În ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen, ministrul Titus Corlăţean a amintit de sprijinul Greciei, însă a afirmat că Bucureştiul aşteaptă un moment prielnic: “Atunci când condiţiile politice vor fi întrunite pentru consens imediat, vom aştepta ca această problemă să fie pe agenda de zi a Consiliului, pentru luarea unei decizii, încă o dată, corectă, legitimă, faţă de România şi Bulgaria.
"Vă asigur că nu stăm cu mâinile încrucişate, pentru a se reuni aceste condiţii politice. Continuăm să facem ceea ce avem de făcut, dar fără să supralicităm, fără să supraestimăm şi aşteptăm ca raţionalitatea, după o perioadă mai complicată europeană, să revină atunci când luăm decizii nediscriminatorii şi legitime pentru toţi membrii Uniunii Europene”, a spus Titus Corlățean.
În iulie 2014, Grecia îi va preda preşedinţia Italiei, care le va ura bun venit noilor membri ai Parlamentului și Comisiei Europene.