Registru obligatoriu de transparență în activitatea instituțiilor UE
Comisia Europeană propune crearea unui registru obligatoriu de transparență în activitatea instituțiilor comunitare.
Articol de Mihaela Mihai, 07 Octombrie 2016, 11:13
Comisia Europeană propune crearea unui registru obligatoriu de transparență în activitatea instituțiilor comunitare.
Registrul ar urma să implice toate cele trei instituții ale Uniunii – Comisia, Parlamentul, dar și Consiliul Uniunii Europene și să devină obligatoriu pentru toți reprezentanții grupurilor de interese care încearcă să influențeze elaborarea politicilor la Bruxelles, dar și punerea lor în aplicare.
AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.
Un prim document de acest fel a fost creat în comun de Parlament și Comisia Europeană în urmă cu 5 ani. Trei ani mai târziu, registrul a fost actualizat prin intermediul unui acord inter-instituțional și se aplică în prezent doar pentru cele două instituții, nu și pentru Consiliul Uniunii, locul în care miniștrii din toate statele membre se reunesc pentru a adopta legi și pentru a coordona politici.
Registrul actual funcționează pe bază de voluntariat și cuprinde peste 9 800 de entități, societăți de consultanță în domeniul afacerilor publice și cabinete de avocatură, asociații comerciale și profesionale, ONG-uri, organizații religioase și organizații academice.
Instituțiile Uniunii trebuie să colaboreze pentru a recâștiga încrederea cetățenilor, crede Frans Timmermans, prim vice-președinte al Comisiei europene. El spune că oamenii simpli au dreptul să știe cine încearcă să influențeze procesul legislativ și propune ca nici o reuniune cu factorii de decizie să nu aibă loc fără o înscriere prealabilă în registrul de transparență. Publicul va putea vedea astfel cine desfășoară activități de lobby, pe cine reprezintă și sumele cheltuite în acest scop.
Modificările propuse fac parte dintr-un plan mai amplu asumat de actualul executiv de la Bruxelles, condus de Jean Claude Juncker, de a reforma procesul de elaborare a politicilor europene.
Începând din decembrie 2014, Comisia a dat publicității informații cu privire la reuniunile comisarilor, ale membrilor cabinetelor lor și ale directorilor generali ai Comisiei cu toți reprezentanții grupurilor de interese.
A fost acordat de asemenea un acces mai larg la documentele referitoare la negocierile pe tema Acordului de Liber Schimb cu Statele Unite, contestat de o parte dintre europeni, care se tem de un posibil amestec al companiilor multinaționale în politicile publice ale statelor membre ale Uniunii
În Agenda sa pentru o mai bună reglementare, prezentată în mai anul trecut, Comisia s-a angajat totodată în direcția unei deschideri a procesului său de elaborare a politicilor pentru a permite publicului larg să își spună părerea.