Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Reculul economiei din zona euro, confirmat de Eurostat

Produsul Intern Brut al Uniunii Europene a scăzut cu 0,1 la sută, după un declin de 0,5 la sută în ultimele 3 luni ale anului trecut, arată datele Oficiului European de Statistică.

EuranetPlus.

Articol de Mihaela Mihai, 06 Iunie 2013, 12:35

Oficiul European de Statistică, Eurostat, a confirmat miercuri reculul economiei din zona euro în primele trei luni ale anului.

Activitatea din zona euro s-a contractat cu 0.2 la sută în primele trei luni ale anului, după o scădere de 0.6 la sută în trimestrul precedent, potrivit datelor prezentate de Eurostat.

Cele 17 ţări care folosesc moneda unică europeană rămân astfel în recesiune, cu numai puţin de şase trimestre la rând de scădere a Produsului Intern Brut.

Există însă şi ţări din zona euro care fac excepţie.

Potrivit datelor disponibile, Slovacia a înregistrat cea mai mare creştere a Produsului Intern Brut, de 0.2 la sută, urmată de Germania, cu 0.1 la sută.

Audio: Cele 17 ţări care folosesc moneda unică europeană rămân în recesiune.

Cea mai mare a economie a zonei euro, Germania, înregistrase o sădere de 0,7% în ultimul trimestru al anului trecut.

Pentru a doua economie a zonei euro, Franţa, Eurostat a confirmat miercuri intrarea în recesiune, cu o scădere a activităţii în primele trei luni de 0.2 la sută.

0.5 la sută contracţie şi în Italia şi Spania, cea de-a treia şi respectiv a patra economie a zonei euro.

Eurostat a avut şi o veste bună pentru Uniunea Monetară.

Grafic: Eurostat.

Consumul casnic a crescut cu 0,1 la sută în zona euro, după ce în trimestrul precedent a înregistrat o scădere de 0,6 la sută.

S-au redus în schimb investiţiile cu 1,6 la sută, exporturile cu 0.8 la sută şi importurile cu 1.1 la sută.

Există date şi pentru ansamblul Uniunii Europene.

Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,1 la sută, după un declin de 0,5 la sută în ultimele trei luni ale anului trecut.

Datele mai arată că România a avut a treia mare creştere economică din Uniunea Europeană în primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent.

Graţie unei creşteri economice trimestriale de 0,7 la sută , România este egalitate cu Ungaria, fiind devansată doar de Lituania (1,3 la sută) şi Letonia (1,2 la sută).

Raportat la perioada similară a anului trecut, PIB-ul României a înregistrat în primele trei luni ale anului o creştere de 2,2 la sută, creşteri mai mari fiind înregistrate doar de Letonia (5,6 la sută şi Lituania (4,1 la sută).