Rata şomajului în zona euro, valoare record
Potrivit datelor publicate marţi de Eurostat, rata-record de 12% în zona euro se traduce printr-un număr de 19 milioane de şomeri.
Articol de Arina Petrovici, 03 Aprilie 2013, 14:19
Rata şomajului în zona euro a atins o nouă valoare record de 12% din populaţia activă în luna februarie 2013 – cel mai ridicat nivel de la lansarea monedei unice, în 1999, în timp ce în Uniunea Europeană indicatorul a ajuns la 10,9%.
Rata-record de 12% în zona euro se traduce printr-un număr de 19 milioane de şomeri, iar procentul de 10,9 pe ansamblul Uniunii Europene relevă faptul că aproape 26.400 de milioane de cetăţeni ai statelor membre nu aveau, în luna februarie, un loc de muncă.
Potrivit datelor publicate marţi de Eurostat, România se situa în februarie sub media din Uniunea Europeană, cu o rată a şomajului de 6,7%, în creştere uşoară faţă de luna ianuarie, când înregistra 6,6 procente.
Audio: Rata şomajului în zona euro a atins o nouă valoare record de 12% din populaţia activă în luna februarie 2013.
Cele mai ridicate valori, în blocul comunitar, erau în Grecia (26,4% - potrivit ultimelor cifre furnizate de autorităţile de la Atena, în decembrie), Spania (26,3%) şi Portugalia (17,5%), iar cele mai scăzute – în Austria (4,8%), Germania (5,4%), Luxemburg (5,5%) şi Olanda (6,2%).
Comisarul european pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune, Laszlo Andor, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de această situaţie, vorbind despre o adevărată „tragedie” pe care o traversează Europa, după cum a punctat purtătorul de cuvânt Chantal Hughes.
"Astfel de niveluri neaşteptat de ridicate ale şomajului sunt o tragedie pentru Europa. Ele ne arată dimensiunea reală a crizei în care se află acum ţările din zona euro. Uniunea Europeană şi statele membre trebuie să mobilizeze toate instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a crea locuri de muncă şi premisele unei creşteri economice sustenabile.
"În special tinerii au nevoie de mai mult sprijin pentru a dobândi abilităţile necesare pentru a-şi spori şansele de a obţine un loc de muncă şi de a accesa posturile vacante existente. De aceea, unul dintre programele dedicate tinerilor, pe care miniştrii europeni îl susţin şi asupra căruia au căzut de acord la 28 februarie, trebuie pus de urgenţă în aplicare.”
Să mai spunem, la final, că în ianuarie, Comisia Europeană şi-a revizuit în scădere estimările privind zona euro.
Aceasta ar urma să înregistreze în 2013 o contracţie a Produsului Intern Brut de 0,3%, urmând ca, în 2014, să aibă o creştere de 1,4 procente.
În aceste condiţii, Executivul de la Bruxelles prognozează că rata şomajului va continua să crească în zona euro şi va depăşi în acest an pragul de 12% din populaţia activă.