Rata şomajului în zona euro, nivel record
În zona euro, 12,2% din populaţia activă se afla în şomaj luna trecută – arată datele publicate joi de Oficiul european de statistică.
Articol de Arina Petrovici, 01 Noiembrie 2013, 11:27
Rata şomajului în zona euro a atins un nivel record în luna septembrie, de 12,2% din populaţia activă.
Pe de altă parte, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut surprinzător în această lună, în principal ca urmare a scăderii preţurilor la energie.
În zona euro, 12,2% din populaţia activă se afla în şomaj luna trecută – arată datele publicate joi de Oficiul european de statistică.
Mai mult, Eurostat a revizuit pozitiv şi cifrele privind rata neocupării forţei de muncă în iulie şi august (până la 12,1%, respectiv, 12,2%), anulând practic informaţiile anterioare, potrivit cărora zona euro a înregistrat în august prima scădere a ratei şomajului din ultimii doi ani.
Economişti intervievaţi de Bloomberg News se aşteptau, pentru luna septembrie, la o rată a neocupării forţei de muncă de 12%.
Audio: Rata şomajului în zona euro, nivel record.
La nivelul întregii Uniuni Europene, Eurostat estimează că rata şomajului a rămas, luna trecută, stabilă, la 11%. În rândul statelor membre, conduc Grecia (cu 27,6%) şi Spania (cu 26,6).
La polul opus se situează Austria, cu o rată a şomajului de 4,9%, şi Germania (cu 5,2). România se situează sub media Uniunii Europene, cu 7,5%.
În schimb, Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut în mod surprinzător în această lună, până la 0,7%, de la nivelul de 1,1% înregistrat în septembrie.
Este vorba de cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei înregistrată de zona euro după noiembrie 2009.
Cifrele preliminare publicate astăzi de Eurostat arată că scăderea preţurilor la energie a fost principalul motiv care a stat în spatele scăderii inflaţiei în această lună.
În schimb, preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au crescut şi în octombrie cu 1,9%, după o majorare de 2,6 procente, luna trecută.
România, luna trecută, a înregistrat o rată anuală a inflaţiei de 1,1% – acelaşi nivel cu cel înregistrat în zona euro şi sub media din Uniune, de 1,3.
Însă, când este vorba despre creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană, cu un avans de 4,1%.