Rata de şomaj în rândul tinerilor "îngrijorează liderii UE"
Crearea de locuri de muncă reprezintă o urgenţă pentru Europa, în contextul în care aproape un sfert dintre tinerii europeni sub 25 de ani sunt şomeri.
Articol de Arina Petrovici, 06 Iulie 2013, 10:12
Şomajul în rândul tinerilor europeni îngrijorează tot mai mult liderii Uniunii Europene.
După conferinţa de acum două zile, de la Berlin, dedicată acestei probleme, vineri, la forumul Noua Economie, găzduit de Madrid, preşedintele Parlamentului European a avertizat că cele şase miliarde de euro destinate promovării locurilor de muncă pentru tineri în întreaga Uniune Europeană sunt insuficiente.
Crearea de locuri de muncă reprezintă o urgenţă pentru Europa, în contextul în care aproape un sfert dintre tinerii europeni sub 25 de ani sunt şomeri, iar în Grecia şi în Spania – peste jumătate.
Dar statele Uniunii Europene au cheltuit 700 de miliarde de euro pentru a salva sistemul bancar, iar în acest moment există numai şase miliarde pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor – a precizat preşedintele Parlamentului European Martin Schulz, în intervenţia sa la forumul Noua Economie, desfăşurat astăzi la Madrid.
Audio: Crearea de locuri de muncă reprezintă o urgenţă pentru Europa.
Potrivit oficialului european, aceşti bani constituie doar un început şi sunt insuficienţi pentru a soluţiona lipsa locurilor de muncă în blocul comunitar.
În cadrul Comisiei Europene, există două viziuni diferite de rezolvare a acestei probleme, însă nu este vorba de faptul că Germania ar fi împotriva Spaniei sau vreuna dintre ţările membre contra alteia – a explicat Martin Schulz.
Una dintre teorii prevede o “austeritate contondentă” – urmată nu doar de cancelarul german, Angela Merkel, ci şi de Olanda, Marea Britanie, Suedia, Finlanda şi unele ţări baltice –, potrivit căreia, reducerea cheltuielilor va genera încredere în pieţe.
Cealaltă promovează “disciplina bugetară” dublată de alte politici de investiţii şi creştere, precum redresarea bugetului pentru a lupta împotriva şomajului în rândul tinerilor.
Martin Schulz consideră că, dincolo de crearea de locuri de muncă pentru tineri, trebuie atins un “echilibru intergeneraţional”, prin evitarea situaţiei în care tot ei ar ajunge să moştenească datoriile generate de criză.
“Nu există nici o îndoială că trebuie să redresăm bugetele, însă acest lucru nu se poate face fără venituri şi de aceea, e necesar să sprijinim impozitul pe tranzacţiile financiare şi să luptăm împotriva paradisurilor fiscale” – a mai spus preşedintele Parlamentului European.
O opinie similară a exprimat şi preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, la conferinţa dedicată şomajului în rândul tinerilor europeni, desfăşurată la Berlin, acum trei zile:
“Ţinta finală a tuturor acţiunilor noastre din ultimii trei ani e tocmai ocuparea forţei de muncă. Stabilitatea financiară, consolidarea fiscală, competitivitatea, reformele structurale sunt obiective intermediare destinate atingerii scopului principal, acela de a reda oamenilor locurile de muncă.”