R. Moldova are acces la fondurile europene Orizont 2020
Republica Moldova este prima ţară din Parteneriatul Estic care se asociază programului prin care cercetarea primeşte finanţare comunitară, Orizont 2020.
Articol de Mihaela Mihai, 02 Iulie 2014, 09:15
Republica Moldova şi alte cinci ţări din afara spaţiului comunitar au semnat documentele de asociere la Programul "Orizont 2020", prin care Uniunea Europeană susţine cercetarea şi inovarea.
Serbia, Muntenegru, Macedonia, Albania şi Bosnia-Herţegovina, toate ţări candidate la aderarea la Uniunea Europeană, s-au alăturat oficial Programului "Orizont 2020".
A făcut acest pas şi Republica Moldova, la mai puţin de o săptămână de la semnarea Acordurilor de Asociere şi de Liber schimb cu Uniunea Europeană.
Moldova este, de altfel, prima ţară din Parteneriatul Estic care se asociază programului prin care cercetarea primeşte finanţare comunitară.
Audio: R. Moldova are acces la fondurile europene Orizont 2020.
Primele ţări din afara Uniunii Europene care s-au asociat noului program comunitar de susţinere a cercetării au fost Islanda şi Norvegia. Documentele au fost semnate în luna mai.
Comisarul european pentru cercetare, Máire Geoghegan-Quinn a afirmat atunci că multe din actualele provocări globale pot fi depăşite doar prin inovare, motiv pentru care este foarte importantă cooperarea între cât mai multe state.
Luna trecută, şi Israelul a semnat documentul de asociere la Programul "Orizont 2020", cu prilejul vizitei pe care preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso a făcut-o la Ierusalim.
"Orizont 2020", fonduri de 80 de miliarde de euro
Lansat la sfârşitul anului trecut, "Orizont 2020" este cel mai ambiţios program european de susţinere a cercetării, cu un buget de aproape 80 de miliarde de euro, pentru următorii şapte ani.
Finanţarea din primii doi ani se ridică la 15 miliarde de euro şi este destinată stimulării economiei prin inovare şi creare de noi locuri de muncă.
Programul se adresează cercetărilor, universităţilor, dar şi întreprinderilor, inclusiv celor mici şi mijlocii. "Orizont 2020" îşi propune să contribuie şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a asistenţei medicale.
De altfel, Human Brain Research, cel mai ambiţios proiect din domeniul neurologiei din ultimii ani, este confinanţat de Uniunea Europeană prin acest program.
Proiectul reuneşte doar în faza de început peste 130 de institute de cercetare, iar scopul este de a aduna la un loc toate studiile legate de funcţionarea creierului uman.
Ar putea fi puse astfel la punct tratamente personalizate pentru pacienţii care au afecţiuni neurodegenerative.