"Puterea creierului", în ajutorul persoanelor cu dizabilităţi
Cercetători din UE au pus la punct tehnologii care utilizează impulsurile cerebrale pentru a reda capacitatea de mișcare și comunicare a persoanelor cu dizabilități fizice.
Articol de Mihaela Mihai, 19 August 2014, 10:32
Cercetători din Uniunea Europeană au reușit să pună la punct tehnologii care utilizează impulsurile cerebrale pentru a reda capacitatea de mișcare și comunicare a persoanelor cu dizabilități fizice.
Gesturi precum ridicarea unui pahar sau trimiterea unui mesaj sunt simple și fac parte din viața de zi cu zi.
Sunt însă imposibil de realizat de persoanele care au un handicap fizic. Lor li se adresează proiecte de felul celui european TOBI, care au plecat la drum cu ideea de a le îmbunătăți calitatea vieții prin simpla interacţiune dintre om şi calculator.
Audio: Tehnologii non-invazive pentru persoanele cu dizabilități fizice.
Spre deosebire de alte experimente asemănătoare, proiectul TOBI, finanţat de Uniunea Europeană, a deschis noi căi pentru dezvoltarea de tehnologii non-invazive, care au fost testate pe pacienţi voluntari, potenţiali utilizatori.
Cercetătorii au lucrat la trei tipuri de interacţiune creier-calculator, care le-au permis celor cu dizabilităţi fizice să comunice şi chiar să se mişte.
În cadrul unuia dintre experimente, semnalele emise de creier au fost transmise cursorului unui calculator prin intermediul unor electrozi fixaţi pe o cască pusă pe cap. Prin simplul fapt de a se gândi la ceea ce doreau să facă, pacienţii au putut comanda de la distanţă cursorul calculatorului şi au putut naviga pe internet şi trimite mesaje electronice.
Alţi pacienţi au reuşit să-şi controleze membrele paralizate doar concentrându-şi gândurile asupra acestui obiectiv. S-a folosit un program informatic special care detectează intenţia unei persoane de a face o anumită mişcare, au explicat medicii implicaţi.
Video: Proiectul TOBI. Sursa: Youtube/DigitalAgendaEU.
Un alt experiment a permis persoanelor care nu pot merge să se plimbe, cel puţin virtual, cu ajutorul unui robot dotat cu cameră video, comandat cu ajutorul semnalelor emise de creier.
Proiectul a fost finalizat anul trecut, iar diferitele prototipuri de interacţiune sunt în continuare perfecţionate. Unele sunt deja disponibile pentru pacienţii clinicilor şi spitalelor participante la proiect. 13 parteneri din Austria, Germania, Italia, Marea Britanie, dar şi dintr-o ţară din afara Uniunii, Elveţia, au luat parte la aceste cercetări.
Comisarul european pentru agenda digitală şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Neelie Kroes, a subliniat că tehnologiile, puse la punct prin proiectul TOBI, pot duce la o mai bună integrare în societate a persoanelor cu dizabilităţi fizice.
Uniunea Europeană a investit 9 milioane de euro şi promite noi progrese în acest domeniu cu cele peste 80 de miliarde disponibile pentru cercetare în următorii şapte ani în cadrul noului său program de inovare 'Orizont 2020'.