Putem avea în Europa transporturi mai puţin poluante?
Este pentru prima dată când titularii de la mediu şi transporturi dezbat împreună viitorul mijlocelor de transport în Europa – potrivit unui comunicat al preşedinţiei olandez.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 15 Aprilie 2016, 09:57
Putem avea în Europa transporturi mai puţin poluante? Este tema reuniunii neoficiale, de la Amsterdam, a miniştrilor transporturilor şi mediului din ţările Uniunii.
Transporturile reprezintă una din sursele principale de poluare a mediului, cu impact asupra sănătăţii oamenilor, chiar dacă, în acest moment, nu există o evaluare precisă a efectelor pe termen lung ale noxelor.
Multe dintre problemele de mediu care decurg de aici pot fi rezolvate prin atingerea obiectivelor Uniunii Europene de promovare a inovării şi tehnologiilor inteligente.
AUDIO: Euranet Plus.
Este pentru prima dată când titularii de la mediu şi transporturi dezbat împreună viitorul mijlocelor de transport în Europa – potrivit unui comunicat al preşedinţiei olandeze, în exerciţiu, în primul semestru al acestui an.
Cât priveşte transportul rutier, miniştrii vor studia posibilitatea de a fi folosite, în viitor, cât mai multe maşini autonome, adică fără şofer. În transportul de marfă, vor fi privilegiate convoaiele de camioane automatizate sau semi-automatizate, şi acestea tot fără şoferi, dar care, în plus, au capacitatea de a comunica atât între ele, cât şi cu un centru de comandă.
Astfel de convoaie permit o mai bună folosire a şoselelor, reducerea consumului de combustibil şi a timpului petrecut pe drum.
Miniştrii europeni au discutat pentru prima dată aceste probleme, astăzi, cu reprezentanţii constructorilor europeni de autovehicule. A fost analizată, de asemenea, şi acelerarea trecerii la vehicule care să funcţioneze cu carburanţi cât mai puţin poluanţi, cum ar curentul electric.
Mâine, miniştrii vor evalua perspectivele de reducere a emisiilor produse de avioane şi vapoare.
Aceste sectoare răspândesc fiecare peste 2% din emisiile totale cu efect de seră, însă, dată fiind dezvoltarea lor, în viitor, şi poluarea produsă de ele va creşte.
Obiectivele pentru acest sector, de diminuare a emisiilor de noxe, formulate la Conferinţa pentru mediu din decembrie anul trecut, de la Paris, nu pot fi atinse, însă, decât prin înţelegeri la nivel mondial, pe care Uniunea încearcă să le obţină.
Cu ocazia acestei reuniuni, la Muzeul Marinei din Amsterdam a fost deschisă o expoziţie de inovaţie, unde pot fi văzute peste 200 de proiecte inteligente în mai multe domenii: urbanism, transporturi, valorificarea deşeurilor, gestionarea resurselor de apă, expoziţie pe care o au vizitat-o, astăzi, şi miniştrii transporturilor şi mediului din cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene.