Protejarea proprietăţii intelectuale "trebuie să devină o prioritate"
În 2014, au fost interceptate de vameşii europeni 35 de milioane şi jumătate de articole falsificate sau contrafăcute, în valoare totală de 617 milioane de euro.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 28 Octombrie 2015, 09:09
Lupta autorităţilor vamale cu introducerea pe teritoriul Uniunii Europene a produselor contrafăcute este permanentă şi înregistrează rezultate remarcabile – o arată raportul anual pe această temă, dat publicităţii, astăzi, la Bruxelles.
În 2014, au fost interceptate de vameşii europeni 35 de milioane şi jumătate de articole falsificate sau contrafăcute, în valoare totală de 617 milioane de euro.
Numărul mare de bunuri reținute este consecinţa creșterii volumului de pachete de mici dimensiuni trimise prin poștă sau prin servicii de curierat rapid, datorită dezvoltării comerțului electronic.
Audio: Europa la zi. Euranet Plus.
Comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, fiscalitate şi vămi, Pierre Moscovici, afirmă, într-un comunicat că „Protejarea proprietăţii intelectuale trebuie să devină o prioritate, dacă dorim cu adevărat să promovăm inovarea şi creativitatea în Uniunea Europeană.
Este, de asemenea, o provocare imensă pentru sănătate şi securitatea consumatorilor. Autorităţile vamale din toate ţările membre se află în prima linie în lupta cu produsele contrafăcute şi cu infracţiunile la drepturile de proprietate intelectuală” –subliniază Moscovici.
În fruntea listei articolelor reţinute de vameşi se află, ca de obicei, ţigările de contrabandă, în proporţie de 35% din toată marfa confiscată în 2014, urmate de jucării şi de medicamente.
Raportul atrage atenţia că multe din produsele contrafăcute au potenţial periculos pentru sănătatea şi securitatea consumatorilor, şi anume: alimentele şi băuturile, cosmeticele, medicamentele, jucăriile şi aparatura electo-menajeră, care reprezintă aproape 30 % din totalul mărfurilor confiscate anul trecut.
China se menţine pe primul loc între ţările de origine ale produselor false şi contra-făcute, cu 80% din marfa interceptată în Uniune, fiind urmată de Hong Kong, Emiratele Arabe Unite, Turcia şi India.
În 90 % din cazuri, produsele confiscate au fost distruse. Totodată, s-au deschis proceduri judiciare pentru pedepsirea infracţiunii şi a autorilor.
Anul acesta a intrat în vigoare în Uniunea Europeană un nou regulament privind protejarea mărcilor originale şi a proprietăţii intelectuale, cu măsuri mult mai eficiente de luptă împotriva acestor infracţiuni, ţările membre având la dispoziţie şi un sistem electronic de luptă împotriva pirateriei şi a contrafacerii, în care sunt înregistrate toate solicitările de intervenţie formulate de deţinătorii de mărci, ale căror produse sunt falsificate.