Proiectul bugetului UE pentru 2015, adoptat de CE
Proiectul de buget pe 2015 reprezintă 1% din Produsul Naţional Brut al ansamblului statelor membre.
Articol de Victor Gheorghe, 12 Iunie 2014, 14:37
Proiectul bugetului Uniunii Europene pentru 2015 a fost adoptat miercuri de Comisie.
Documentul a fost prezentat de comisarul de resort.
Comisarul european pentru buget, Janusz Lewandowski, a precizat încă de la început că Bugetul pe 2015 este o combinare a moştenirii din trecut cu încercarea de a sprijini Europa să iasă din criză, şi toate acestea cu resurse mai limitate.
“Avem facturi rămase din anii anteriori şi avem şi efectul de bulgăre de zăpadă al angajamentelor nefinalizate. Bugetul Uniunii Europene trebuie stabilizat în condiţii destul de restrictive. Suntem angajaţi şi faţă de reducerea de posturi din instituţiile europene. Va fi al treilea an consecutiv cu o reducere de 1 la sută a numărului de posturi “, a spus comisarul european pentru buget, Janusz Lewandowski.
Audio: Proiectul bugetului UE pentru 2015, adoptat de CE.
Bugetul UE reprezintă efortul a 28 de țări de a pune în comun o mică parte a resurselor lor astfel încât peste 500 de milioane de europeni să beneficieze de acestea într-o măsură cât mai mare.
Comisarul Janusz Lewandowski a explicat că astfel se evită duplicarea eforturilor la nivel național și fiecare dintre statele membre este mai puternic, deoarece prin eforturi combinate se obțin rezultate mai bune decât printr-o acțiune fragmentată.
Proiectul de buget pe 2015 reprezintă 1% din Produsul Naţional Brut al ansamblului statelor membre.
Aceşti bani sunt utilizați în scopul îmbunătățirii vieții de zi cu zi a locuitorilor.
De exemplu, pentru studenţi, această îmbunătățire poate lua forma oportunităţilor de a studia în străinătate; pentru întreprinderile mici, poate presupune facilitarea accesului la piețe mai mari şi un mediu de afaceri echitabil.
Pentru cercetători, aceasta poate însemna mai multe șanse de a-şi dezvolta ideile.
Pentru viitorii angajați, ea poate reprezenta noi posibilități de instruire.
Proiectul trebuie adaptat realităţilor actuale. În acest an el ţine seama de problemele importante precum criza din Ucraina sau nevoia de a consolida securitatea energetică a Uniunii prin reorientarea resurselor sale precare.
După adoptarea de către Comisie a proiectului de buget pe 2015, Consiliul şi apoi Parlamentul European îşi vor prezenta poziţiile, după care va urma o perioadă de conciliere de 21 de zile pentru a se ajunge la un acord între Consiliu şi Parlamentul European.