Procesul de extindere a Uniunii Europene "trebuie să continue"
Procesul de extindere a Uniunii Europene trebuie să continue - spune europarlamentarul Ivan Jakovčić, într-un interviu pentru reţeaua Euranet.
Articol de Mihaela Mihai, 03 Februarie 2017, 10:55
Procesul de extindere a Uniunii Europene trebuie să continue - spune europarlamentarul Ivan Jakovčić, într-un interviu pentru reţeaua Euranet. În opinia sa, Uniunea are nevoie de ţările din Balcanii de Vest.
AUDIO: Europa la zi. EuranetPlus.
Reporter: Născut în Croaţia, ţară care a aderat la forul comunitar în iulie 2013, europarlamentarul Ivan Jakovčić, membru al Grupului ALDE, crede că UE ar fi incompletă fără celelalte state din Balcanii de Vest - Serbia, Muntenegru, Albania sau Macedonia. Într-un interviu în exclusivitate pentru colegul Florin Orban, realizat pentru reţeaua Euranet Plus, europarlamentarul croat vorbeşte despre motivele pentru care Uniunea are nevoie de aceste state, dar şi despre cum arată acum harta Europei.
Ivan Jakovčić: Este un spaţiu gol între Croaţia şi România, între Ungaria şi Grecia. În acest perimetru sunt state care aparţin Europei. Voi face tot ce-mi stă în putere pentru a ajuta aceste state şi sper ca din 2019 încolo să fie reluat procesul de extindere a Uniunii.
Reporter: Problemele economice şi criza migraţiei au pus la grea încercare ţările din Balcanii de Vest, cu totate acestea au fost realizate progrese pe calea aderării la Uniune, lucru remarcat şi de europarlamentarul croat Ivan Jakovčić.
Ivan Jakovčić: Ne confruntăm în ultima perioadă cu tot felul de crize. Vedem însă şi o serie de semnale pozitive. Sper că toate statele vor respecta regulile UE, vor urma Acordul de stabilitate şi de asociere, iar cele care au primit statutul de ţară candidată vor grăbi procesul de integrare.
Reporter: Iar responsabili ai Comisiei Europene punctează că este nevoie de un proces de extindere credibil pentru a genera transformări şi a consolida stabilitatea nu doar în Balcanii de Vest, ci în toată Europa de Sud-Est. Într-un raport publicat în noiembrie anul trecut privind progresele pe calea aderării, Comisia Europeană a salutat eforturile pe calea consolidării statului de drept pentru modernizarea sistemului judiciar. În ultimii ani, spune Comisia, toate ţările şi-au consolidat cadrele pentru combaterea corupţiei şi a crimei organizate. Acum, atrage atenţia Bruxellesul, eforturile trebuie să se concentreze pe obţinerea de rezultate în ceea ce priveşte anchetele, urmăririle penale şi hotărârile judecătoreşti în cauze de la toate nivelurile