Premiul Charlemagne la a VI-a ediţie
Competiţia „Premiului Charlemagne” 2013 a intrat în linie dreaptă, odată cu anunțarea proiectelor care au ieşit pe primul loc, în fiecare dintre cele 27 de state membre.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 02 Aprilie 2013, 14:26
Premiul Charlemagne, aflat acum la a șasea ediție, este un program derulat de Parlamentul European şi li se adresează tinerilor, cu vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani, pe care îşi propune să-i încurajeze în dezvoltarea unei conștiințe europene.
Premiul cel mare, pentru care se întrec proiecte venite din toate cele 27 de state membre, este acordat acelora care promovează buna înțelegere și dezvoltarea unui simț comun al identității europene și care dau exemple practice de europeni care trăiesc împreună ca o comunitate, de cooperare între tinerii din diferite state membre cu ocazia unor evenimente, schimburi de experiență între tineri sau proiecte pe Internet cu o dimensiune europeană.
Iată ce spunea preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz, în momentul lansării competiţiei pentru 2013:
Audio: Preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz.
(traducerea) - „Premiul Charlemagne pentru tineret este o oportunitate pentru voi să vă prezentaţi ideile despre Europa.
Vă puteţi aduce contribuţia pentru o mai bună integrare europeană. Înscrieţi-vă proiectele şi luaţi parte la acest concurs! Deveniţi câştigători ai Premiului Charlemangne pentru tineret 2013! Jucaţi-vă rolul şi încercaţi să modelaţi Europa după viziunea voastră!”
În România, câştigătorul este Debate@Europe - un proiect educațional de dezbateri care invită tineri din România, Macedonia, Slovacia, Estonia, Olanda și Marea Britanie să participe la o serie de dezbateri online și offline, pe teme europene.
Proiectul a fost realizat de Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică.
Un juriu, format din trei deputați, Președintele Parlamentului European și patru reprezentanți ai Fundației pentru Premiul Internațional Charlemagne, va selecta cei trei câștigători finali, dintre cele 27 de proiecte prezentate de juriile naționale.
Pe 7 mai va avea loc, la Aachen, în Germania, ceremonia de premiere: premiul pentru cel mai bun proiect este în valoare de 5 mii de euro, premiul doi valorează 3 mii de euro, iar câştigătorul premiului trei va încasa două mii de euro.
Recompensa mai include o invitație oferită celor trei laureați de a vizita Parlamentul European.
De asemenea, reprezentanții tuturor celor 27 de proiecte naționale selectate vor fi invitați într-o excursie de patru zile la Aachen, în Germania, întrucât Fundația pentru Premiul Internațional Charlemagne de la Aachen este partenera Parlamentului European în acest program.