Pregătiri pentru noua bancnotă de 10 euro
Noua hârtie de 10 euro este cea de-a doua bancnotă din noua serie Europa, care va fi pusă în circulaţie.
Articol de Mihaela Mihai, 03 Iunie 2014, 09:46
Banca Centrală Europeană continuă pregătirile pentru punerea în circulaţie a noilor bancnote de 10 euro.
Broşuri despre noua bancnotă sunt disponibile, de astăzi, pentru mici întreprinzători.
Noua bancnotă va fi pusă în circulaţie pe 23 septembrie în toate cele 18 ţări din zona euro.
Până atunci, pentru a se familiariza cu noua formă, 3 milioane de magazine şi mici întreprinderi primesc, de astăzi, broşuri care prezintă pe larg dimensiunea şi noile elemente de siguranţă, care vor face mai grea contrafacerea.
Audio: Pregătiri pentru noua bancnotă de 10 euro.
Primele materiale de informare au ajuns în Finlanda şi Estonia, iar până la sfârşitul lunii, vor fi distribuite în toate celelalte ţări care folosesc moneda unică europeană.
Pe baza datelor puse la dispoziţie de Banca Centrală Europeană, micii întreprinzători din zona euro trebuie să ia măsuri pentru a adapta echipamentele tehnice la noua bancnotă. Este vorba, în primul rând, de terminalele prin care se fac plăţi.
De la 1 septembrie, un material video, prezentând modul de verificare al noii bancnote de 10 euro, va fi publicat pe canalul youtube al Băncii Centrale Europene.
Video: prezentare noua bancnotă de 10 euro. Sursa: youtube.
Noua hârtie de 10 euro este cea de-a doua bancnotă din noua serie Europa, care va fi pusă în circulaţie.
Prima a fost cea de 5 euro, disponibilă din mai anul trecut. Banca Centrală Europeană spune că a decis modernizareaa bancnotelor pentru a ţine pasul cu noile tehnologii şi pentru a menţine încrederea pe care cei 334 de milioane de cetăţeni din zona euro o au în moneda lor.
Noua serie include un portret al Europei, personaj din mitologia elenă care a dat numele continentului, în hologramă şi în filigran.
De asemenea, la fel ca în cazul primei serii, emise în anul 2002 şi care se află încă în circulaţie, bancnotele din noua serie prezintă stiluri arhitecturale din perioade diferite, precum şi poduri şi o hartă a Europei.
Toate aceste elemente sunt destinate să simbolizeze modul în care moneda unică europeană îi aduce pe oameni împreună. Noile bancnote vor avea o rezistenţă şi o durată de viaţă mai mare.
În timp, eurosistemul, format din Banca Centrală Europeană şi băncile centrale naţionale din zona euro, vor optimiza toate bancnotele euro.
Următoarea bancnotă care va fi pusă în circulaţie într-o nouă formă şi cu elemente de siguranţă sporite este cea de 20 de euro.