Potențialul volumelor mari de date
Statisticile arată că întreprinderile ale căror procese decizionale sunt bazate pe cunoștințele generate de date înregistrează o creștere a productivității de 5-6 %.
Articol de Arina Petrovici, 03 Iulie 2014, 14:41
Colectarea și utilizarea datelor reprezintă un fenomen care ia amploare şi, ca răspuns la cererile întreprinderilor și ale cetățenilor, Comisia Europeană a lansat miercuri o invitaţie guvernelor naționale să țină pasul cu revoluția în domeniul volumelor mari de date.
În fiecare minut, în lume, sunt generate 1,7 milioane de miliarde de bytes de date, adică echivalentul informaţional pe care l-ar conţine 360.000 de DVD-uri.
În acest context, sectorul de date crește anual cu 40%, de şapte de ori mai repede decât piața mondială a informației și a comunicațiilor, volumele mari de date contribuind, de pildă, la accelerarea procesului de diagnosticare a leziunilor cerebrale, la identificarea locului perfect de amplasare a parcurilor eoliene, la evitarea congestionării traficului ori la prognoza culturilor agricole în țările în curs de dezvoltare.
Audio: Potențialul volumelor mari de date.
Se estimează că, în 2015, valoarea tehnologiei și a serviciilor privind volumele mari de date la nivel mondial va crește la 16,9 miliarde de dolari și, mai departe, graţie datelor vor fi create sute de mii de noi locuri de muncă în Europa.
Statisticile arată că întreprinderile ale căror procese decizionale sunt bazate pe cunoștințele generate de date înregistrează o creștere a productivității de 5-6 %.
Miercuri, vicepreședintele Comisiei Europene şi comisar pentru agenda digitală, Neelie Kroes, a apreciat că este momentul ca guvernele naţionale din blocul comunitar să se concentreze asupra aspectelor pozitive ale volumelor mari de date şi să le exploateze potenţialul la maximum.
Potrivit dnei Kroes, termenul «volume mari de date» are o conotație negativă și stârnește temeri care, în mare parte, sunt nejustificate.
Principalele probleme identificate în consultările publice privind volumele mari de date sunt: lipsa unei coordonări transfrontaliere, infrastructura și oportunitățile de finanțare insuficiente, lipsa experților și a competențelor corespunzătoare în domeniul datelor, dar şi un cadru juridic fragmentat și extrem de complex.
Pentru a ajuta cetățenii și întreprinderile din Uniunea Europeană să valorifice mai rapid întregul potențial al datelor, Comisia va colabora cu Parlamentul și Consiliul la încheierea cu succes a reformei normelor europene de protecție a datelor și la adoptarea, în final, a Directivei privind securitatea rețelelor și a informației, pentru a asigura un nivel ridicat de încredere – aspect fundamental pentru o economie de succes bazată pe date.
Big Data can help us solve so many problems - that's why the #EU is investing in it http://t.co/J5qyOc2hvk#supercomputing#5G
— Neelie Kroes (@NeelieKroesEU) July 2, 2014