Platformă pentru buna guvernanţă fiscală instituită de CE
Platforma are ca scop garantarea faptului că statele membre iau măsuri concrete şi eficiente pentru a rezolva problema evaziunii fiscale, într-un cadru coordonat la nivelul UE.
Articol de Victor Gheorghe, 24 Aprilie 2013, 11:33
Comisia Europeană a anunţat miercuri instituirea unei platforme pentru buna guvernanţă fiscală.
Scopul declarat al iniţiativei este garantarea faptului că statele membre iau măsuri concrete şi eficiente pentru a rezolva problema evaziunii fiscale, într-un cadru coordonat la nivelul Uniunii Europene.
În acest sens, comisarul european pentru impozitare, vamă, statistică, audit şi luptă antifraudă, Algirdas Šemeta a declarat:
“Astăzi am pus la punct o Platformă pentru buna guvernanţă fiscală care să asigure trimiterea de date reale în concordanţă cu abordarea Uniunii Europene a problemei evaziunii. Reunind autorităţile naţionale și experţi ai unor organizaţii non-guvernamentale, această Platformă va servi ca un forum pentru a coordona și dezvolta cea mai bună apărare împotriva evaziunii fiscale și a paradisurilor fiscale.
"Elanul reînnoit al statelor membre în ceea ce privește angajarea în această luptă este mai mult decât bine-venit, iar acum trebuie transpus în fapte. Platforma pe care o lansez astăzi va ţine statele membre în alertă și va garanta că rezultatele vor fi pe măsura așteptărilor când este vorba despre combaterea fraudei fiscale”, a spus Comisarul European Algirdas Semeta
AUDIO: Comisarul european pentru impozitare, vamă, statistică, audit şi luptă antifraudă, Algirdas Šemeta.
Platforma va fi alcătuită din aproximativ 45 de membri, respectiv un delegat la nivel înalt din cadrul autorităţii fiscale a fiecărui stat membru şi până la 15 reprezentanţi neguvernamentali, care vor fi desemnaţi de Comisia Europeană pe baza unui proces deschis de selectare a candidaturilor.
Tot miercuri a fost lansată şi cererea de candidaturi, în vederea selectării organizaţiilor participante.
Acestea vor fi selectate pentru câte un mandat de 3 ani, care poate fi reînnoit prin selectarea unei noi candidaturi după perioada respective.
Mecanismul instituit de executivul comunitar ar urma să continue progresele realizate în ceea ce priveşte două recomandări legate de planul de acţiune propus în decembrie anul trecut de Comisiei Europene pentru combaterea fraudei fiscale.
Prima recomandare prevede o poziţie puternică a UE împotriva paradisurilor fiscale, mai fermă decât măsurile internaţionale actuale.
A doua recomandare se referă la planificarea fiscală agresivă şi stabileşte două modalităţi de blocare a oportunităţilor de care profită companiile pentru a evita să-şi plătească taxele şi impozitele.
Prima reuniune a platformei este programată provizoriu pentru data de 10 iunie 2013.