Planul de investiţii al Croaţiei, aprobat de Comisia Europeană
Croaţia va folosi fondurile politicii de coeziune ale Uniunii Europene, în valoare de 449,4 milioane de euro, alocate odată cu aderarea sa la blocul comunitar, la 1 iulie.
Articol de Arina Petrovici, 27 August 2013, 12:19
Comisia Europeană a aprobat luni planul de investiţii al Croaţiei, care va folosi fondurile politicii de coeziune ale Uniunii Europene, în valoare de 449,4 milioane de euro, alocate odată cu aderarea sa la blocul comunitar, la 1 iulie.
Cadrul naţional strategic de referinţă, elaborat de autorităţile de la Zagreb, evidenţiază priorităţile de investiţii ale Croaţiei la nivel de regiuni, în vederea accelerării creşterii economice şi a creării de noi locuri de muncă, pentru a ridica standardul de competitivitate al ţării în general.
Proiectele strategice cu obiective clar definite care corespund acestor priorităţi, urmează să fie identificate rapid pentru ca beneficiile să atingă un nivel maxim investiţional pînă în anul 2016.
Audio: Croaţia s-a alăturat perioadei financiare curente a politicii de coeziune cu doar şase luni înainte de încheierea acesteia.
Atât comisarul european pentru politici regionale, Johannes Hahn, cât şi cel pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor, au salutat trimiterea la timp, de către autorităţile croate, a planului de investiţii şi aprobarea acestuia luni de către Executivul de la Bruxelles.
Potrivit comisarului Hahn, acesta este un prim pas extrem de important pentru Croaţia, pe calea competitivităţii.
Fondurile politicii de coeziune trebuie investite acolo unde este mai multă nevoie de consolidare a economiei locale, de creştere a locurilor de muncă şi de finanţare a resurselor naturale naţionale care să ducă la dezvoltarea turismului – a mai spus Johannes Hahn.
La rândul său, comisarul Laszlo Andor consideră că Fondul Social European joacă un rol vital în sporirea competitivităţii şi prosperităţii Europei, deoarece ajută la asigurarea bunăstării celei mai importante valori: cetăţenii, în general, şi tinerii, în particular.
Laszlo Andor şi-a exprimat speranţa că autorităţile de la Zagreb vor reuşi să profite din plin de noile oportunităţi pe care le oferă Fondul Social pentru a răspunde provocărilor ridicate de forţa de muncă, de educaţie şi incluziune socială.
Să mai spunem, la final, că Croaţia s-a alăturat perioadei financiare curente a politicii de coeziune cu doar şase luni înainte de încheierea acesteia, fapt care înseamnă, în concordanţă cu normele Uniunii Europene, că toate proiectele selectate pentru investiţii ar trebui încheiate pînă la sfârşitul anului 2016.
Este de aşteptat ca experienţa dobândită de Zagreb în derularea programelor şi proiectelor anterioare, prin intermediul Instrumentului de Asistenţă Pre-aderare, să o ajute să gestioneze eficient şi la timp investiţiile aferente acestei prime tranşe a fondurilor politicii de coeziune.