Pilonul European al Drepturilor Sociale, operațional din 2017
Pilonul Social va funcţiona mai întâi în Zona Euro, urmând ca apoi să se extindă în toate statele membre.
Articol de Laurenţiu Văduva, 10 Martie 2016, 09:52
Se pun bazele viitorului Pilon European al Drepturilor Sociale, care va deveni operaţional în anul 2017.
Comisia Europeană a prezentat ieri o primă schiţă a acestui proiect, destinat îmbunătăţirii actualei legislaţii pentru pentru buna funcţionare a pieţelor muncii şi sistemelor de asistenţă socială.
A fost demarată şi o amplă consultare publică pe această temă, la care puteţi participa pe parcursul întregului an 2016.
AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.
Anunţat pentru prima dată la 9 septembrie 2015 de preşedintele Comisiei Jean-Claude Juncker, Pilonul Social a fost gândit să completeze şi să îmbunătăţească aşa-numitul „acquis” social al Uniunii – adică setul de legi şi reguli stipulate în Tratatele Uniunii Europene, Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale şi Directivele Comisiei.
Ce prevede textul în forma sa iniţială ? Oportunităţi şi acces egale pe piaţa muncii, posibilitatea de a învăţa pe întreaga perioadă activă, condiţii corecte de muncă, flexibilitate, dialog social.
Plus protecţie socială sustenabilă, inclusiv accesul la servicii esenţiale de înaltă calitate – precum sănătatea, îngrijirea copilului sau îngrijirea pe termen lung.
Pilonul Social va funcţiona mai întâi în Zona Euro, urmând ca apoi să se extindă în toate statele membre. De fapt, această iniţiativă este parte a măsurilor Comisiei pentru o Uniune Economică şi Monetară mai integrată şi mai corectă.
De ce este nevoie de un Pilon Social al UE ? Pentru că totul este în continuă schimbare: demografia, modelele de lucru; perioadele active devin mai lungi şi mai variate; forţă de muncă este mult mai diversă şi apar noi forme de ocupare datorită tehnologiilor şi digitalizării.
Recenta criză economică a avut consecinţe sociale mult mai adânci decât s-a crezut, iar acestea pot afecta performanţele economice. În Zona Euro, mult mai integrată economic, succesul monedei unice va depinde de calitatea pieţelor muncii şi sistemelor sociale, dar şi de capacitatea economiilor de a absorbi şocurile.
Comisia a iniţiat totodată o consultare publică amplă, care va dura pe tot parcursul anului 2016. Vor fi implicate instituţiile europene, autorităţile naţionale, partenerii sociali, societatea civilă, experţi şi cetăţenii. Aceştia vor trebui să răspundă dacă actualele legislaţii europene în domeniul social mai sunt încă relevante, care ar fi viitoarele provocări şi oportunităţi pe piaţa muncii şi în sistemele de protecţie socială şi care ar fi cerinţele unei Zone Euro funcţionale.
Forma preliminară a textului Pilonului Social va fi prezentată de Comisie la 16 martie, data următorului Summit Social Tripartit. Urmează perioada de consultare şi posibil avizul Parlamentului şi al Consiliului European. Odată stabilit şi finalizat, în anul 2017, Pilonul Social va deveni cadrul de referinţă pentru politicile naţionale în domeniu ale statelor participante.