"Permis gratuit" de călătorie cu trenul în Europa tinerilor de 18 ani
Comisia Europeană analizează o propunere de acordare a unui permis gratuit de călătorie cu trenul în Europa tinerilor care împlinesc 18 ani.
Articol de Victor Gheorghe, 12 Octombrie 2016, 09:40
Comisia Europeană analizează o propunere de acordare a unui permis gratuit de călătorie cu trenul în Europa tinerilor care împlinesc 18 ani.
Propunerea îi aparține euro-deputatului german Manfred Weber, președinte al Grupului Popularilor Europeni.
El a afirmat că un astfel de program ar da posibilitatea tuturor tinerilor, indiferent de mediul lor social și educațional să descopere diversitatea Europei.
AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.
Conform acestei inițiative, toți cetățenii din Uniunea Europeană sau persoanele care au reședința în mod legal în țările Uniunii, vor primi un permis de îndată ce au împlinit 18 ani, pe care îl pot folosi pentru a călători pe rețeaua de căi ferate care leagă marea majoritate a orașelor mari de pe întregul continent.
Este vorba despre rețeaua Interrail la care sunt conectate în prezent 30 de țări. Acum, un abonament cu valabilitate de o lună costă între 20 și 473 de euro.
Potrivit proiectului, cetățenii statelor membre care nu fac parte din conexiunea Interrail, cum ar fi Estonia, Letonia, Lituania, Cipru și Malta, vor beneficia de transport cu alte mijloace, cum ar fi autobuzele sau feribotul.
Propunerea a fost primită cu entuziasm de majoritatea grupurilor parlamentare. Conform eurodeputatului socialist-democrat Luigi Morgano, „să investești în tineri pentru ca aceștia să poată călători în întreaga Europă, promovând o cunoaștere mai bună a acesteia, este o idee extraordinară”. La rândul său, Alexander Graf Lambsdorff de la ALDE a spus că „Europa are suflet și inimă, așadar, ce modalitate mai bună de promovare poate exista decât aceea de a oferi tinerilor șansa să o exploreze?!”
Există, însă, și critici care sunt de părere că a cheltui miliarde de euro în acest scop este o nejustificat în condiițiile în care ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor reprezintă o problemă.
Mai mult, criticii spun că propunerea îi favorizează pe adolescenții din țările mai bogate ale Uniunii și îi defavorizează pe cei din țări precum Grecia, Spania, Portugalia și statele din Europa de Est, care au numeroși tineri șomeri ce nu pot fi în măsură să-și permită o călătorie în jurul Europei, chiar dacă transportul este gratuit.
Potrivit presei germane, costul propunerii ar putea ajunge la 1,5 miliarde de euro pe an, presupunând că între 50 și 70 la sută dintre cei care vor împlini 18 de ani, adică în jur de 5,4 milioane de tineri, vor accepta oferta.