PE vrea să devină prima instituție cu zero emisii de gaze cu efect de seră
Parlamentul European doreşte să devină prima instituţie comunitară cu zero emisii de gaze cu efect de seră. Despre ce este vorba?
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 30 Iulie 2016, 09:29
Parlamentul European doreşte să devină prima instituţie comunitară cu zero emisii de gaze cu efect de seră. Despre ce este vorba?
Încălzirea atmosferei şi a suprafeţei terestre generează modificări ale climei, temperaturile cresc, regimul de precipitaţii se dereglează, gheţarii şi zăpezile permanente se topesc, nivelul mărilor şi oceanelor creşte, stratul de ozon se subţiază, oamenii exercită o influenţă tot mai mare asupra climei prin arderea combustibililor fosili, tăierea pădurilor tropicale şi creşterea animalelor.
AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.
Aceste activităţi generează cantităţi enorme de gaze cu efect de seră, contribuind la încălzirea globală şi tot oamenii sunt cei care acum şi mai ales în viitor suportă consecinţele.
UE şi-a fixat propriile obiective în lupta împotriva încălzirii climatice, reducerea până în anul 2030 cu cel puţin 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră faţă de nivelul din anul 1990.
Tot până în anul 2030, 27% din energia produsă pe teritoriul UE să provină din sursele regenerabile, iar eficienţa energetică să crească şi ea cu 27% faţă de valorile prezente, iar pentru ca politica UE în privinţa schimbărilor climatice să fie credibilă instituţiile şi organele sale în calitatea lor de administraţiei publice trebuie să adopte cele mai recente evoluţii din domeniu şi să-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră, adică să reducă amprenta de carbon. Ce este amprenta de carbon?
Ei bine, este termenul care desemnează cantitatea totală a emisiilor de dioxid de carbon şi alte gaze generate în mod direct sau indirect de un produs sau de o activitate desfăşurate de o persoană sau de o organizaţie. Instituţiile europene au început să se preocupe de această problemă încă din anul 2005, însă rezultatele nu sunt la fel de spectaculoase precum angajamentele, singurele economii fiind remarcate doar la consumul de energie.
Cât priveşte Parlamentul European, sistemul de compensare a amprentei de carbon în vigoare din 2011 cuprindea emisiile cauzate de voiajele oficiale şi de maşinile de serviciu folosite de personal precum şi de consumul de energie al clădirilor legislativului comunitar.
Noul sistem include însă toate emisiile de gaze cu efect de seră produse de Parlamentul European mergând până la zborurile pe care le fac eurodeputaţii între ţările de origine şi respectiv, sediile de la Bruxelles şi Strasbourg.
Mai mult, se va folosi mai economic energia, apa şi hârtia.