Parlamentul European, proiect de rezoluție privind Turcia
Proiectul cere autorităţilor de la Ankara sa se angajeze fără echivoc în respectarea principiilor şi valorilor democratice care stau la baza Uniunii Europene.
Articol de Mihaela Mihai, 16 Mai 2015, 12:16
Democraţia şi respectarea drepturilor fundamentale trebuie să fie o prioritate în Turcia - recomandarea apare într-un proiect de rezoluţie pe care Parlamentul European se pregăteşte să îl voteze în sesiunea plenară de săptămâna viitoare.
Documentul trece în revistă progresele făcute anul trecut de Turcia în procesul de aderare la Uniunea Europeană şi a fost adoptat zilele trecute de Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European.
Proiectul cere autorităţilor de la Ankara sa se angajeze fără echivoc în respectarea principiilor şi valorilor democratice care stau la baza Uniunii şi recomandă adoptarea unei noi constituţii care să garanteze libertatea de expresie, pluralismul şi toleranţa.
Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)
Membrii Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European cred, totodată, că este nevoie de voinţă politică pentru crearea unui veritabil cadru juridic pentru lupta împotriva corupţiei.
Ei critică încercările autorităţilor turce de a împiedica buna desfăşurare a unor anchete a procurorilor, în special a celor ajunse în cercurile apropiate puterii şi se declară neliniştiţi de trimiterea în judecată a unor jurnalişti de investigaţie.
Acţiunile Turciei împotriva libertăţii presei şi a pluralismului de opinii sunt incompatibile cu drepturile fundamentale ale Uniunii Europene arată proiectul de rezoluţie al Comisiei pentru Afaceri Externe a legislativului comunitar.
Documentul aminteşte şi de alte presiuni exercitate de autorităţile de la Ankara împotriva jurnaliştilor, cum ar fi numeroasele raiduri ale poliţiei şi reţinerea unor ziarişti apropiaţi opoziţiei, pe motiv că ar face parte dintr-o reţea care vizează subminarea guvernului.
Documentul se opreşte şi asupra cooperării dintre Turcia şi Uniunea Europeană în materie de politică externă şi recomandă o intensificare a dialogului, în special în ceea ce priveşte combaterea grupării radicale Statul Islamic.
Comisia pentru Afaceri Externe crede că o soluţie pentru strângerea legăturilor ar fi invitarea premierului turc la reuniunilor şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană atunci când se discută despre chestiuni de politică externă. Începute cu aproape 10 ani în urmă, negocierile de aderare a Turciei la Uniunea Europeană s-au divedit a fi mai dificile decât cu alte state aspirante la primirea în forul comunitar.
Discuţiile au fost îngheţate mai bine de 3 ani şi au fost reluate abia în 2013.
De vină au fost de multe ori derapajele antidemocratice ale autorităţilor de la Ankara, limitarea accesului la internet, intervenţia forţelor de ordine împotriva manifestanţilor din Piaţa Taksim şi numeroase scandaluri de corupţie nu au fost pe placul Bruxelles-ului.