Parlamentul European, decizie în cazul resortisanților neeuropeni
PE a adoptat propunerea emiterii unui document de călătorie care să faciliteze reîntoarcerea în țara de origine a resortisanților neeuropeni.
Articol de Victor Gheorghe, 19 Septembrie 2016, 10:29
Parlamentul European a adoptat propunerea emiterii unui document de călătorie care să faciliteze reîntoarcerea în țara de origine a resortisanților neeuropeni.
Propunerea aparține Comisiei Europene și a fost adoptată în ultima sesiune plenară a legislativului european.
Noul document de călătorie va accelera procesul de repatriere a imigranților neeuropeni aflati ilegal în spațiul Uniunii Europene, fără pașaport sau o carte de identitate valabilă. Unul dintre motivele care au stat la baza propunerii este extinderea parametrilor de securitate și a măsurilor de protecție tehnică a documentului, pentru a favoriza recunoașterea sa de către țările terțe.
AUDIO: Europa la zi.
Într-un comunicat al Parlamentului European se precizează faptul că în prezent, țările din afara spațiului comunitar sunt reticente când este vorba sa accepte documente de retur furnizate de statele membre ale Uniunii Europene, deoarece detaliile de securitate sunt neadecvate și formatul lor variază.
În consecință, potrivit datelor Comisiei Europene, mai puțin de 40% din deciziile de retur în țările de origine au fost duse la îndeplinire în anul 2014.
Un europarlamentar finlandez care a susținut proiectul a spus că rata mică de aplicare a deciziilor de repatriere afectează serios credibilitatea și legitimitatea politicilor europene în domeniile azilului și imigrației în ochii cetățenilor. „Este de asemenea încurajat abuzul de sisteme de azil din Europa.
Dacă un formular armonizat ca document european de călătorie pentru reîntoarcerea în țara de origine a persoanelor aflate ilegal în Uniunea Europeană nu este totuși o soluție-miracol, el reprezintă totuși un prim pas în direcția cea bună, spre consolidarea legislației si a deciziilor existente”, a mai spus eurodeputatul finlandez.
Pentru a preveni falsificarea documentului, au fost prevăzute detalii de securitate asemănătoare cu cele pentru vizele de intrare acordate începând cu 2002 de țările europene rezidenților fără documente de călătorie valide.
Pentru a intra în vigoare, noua reglementare va trebui să fie aprobată de Consiliul miniștrilor de resort europeni și va produce efecte din momentul în care va fi publicată în Monitorul Oficial al Uniunii Europene.