Ombudsmanul European, anchetă în domeniul politicii de coeziune
Ombudsmanul European a început o anchetă privind respectarea drepturilor fundamentale în domeniul politicii de coeziune a Uniunii Europene.
Articol de Mihaela Mihai, 22 Mai 2014, 09:08
Ombudsmanul European este o instituţie de mediere, de genul Avocatului Poporului, care primeşte plângeri din partea cetăţenilor, întreprinderilor şi organizaţiilor din Uniunea Europeană, nemulţumiţi de administrarea defectuoasă din partea instituţiilor, organismelor, birourilor sau agenţiilor comunitare.
Plangerile pot viza orice încălcare a legislaţiei sau nerespectarea principiilor bunei administrări, de la practici inechitabile, discriminare, abuz de putere până la lipsa informaţiilor sau refuzul de a furniza informaţii, întârzieri nejustificate sau proceduri incorecte.
Investigaţia începută acum în domeniul politicii de coeziune a fost declanşată după ce instituţia a primit mai multe plângeri din partea micilor întreprinderi, care au avut probleme în accesarea fondurilor europene.
Audio: Ombudsmanul European, anchetă în domeniul politicii de coeziune.
Totodată, mai mulţi candidaţi care au întocmit proiecte se consideră discriminate. Ancheta se va concentra pe rolul Comisiei Europene, care trebuie să asigure utilizarea fondurilor comunitare prin respectarea drepturilor fundamentale.
Irlandeza Emily O'Reilly, care deţine funcţia de Ombudman European, spune că este esenţial pentru credibilitatea întregii Uniuni Europene ca banii să fie folosiţi corect.
Ea spune că în numeroase cazuri, fondurile din domeniul politicii de coeziune merg către ajutorarea celor mai vulnerabili membri ai societăţii.
Totuşi, atrage ea atenţia, banii trebuie utilizaţi pentru integrarea pesoanelor cu handicap şi nu pentru ceea ce ea numeşte instituţionalizarea lor. Multe din plângerile primite şi care au dus la începerea anchetei vizează acest lucru.
Emily O Reilly doreşte măsuri coercitive în cazul în care problemele semnalate în plângeri se dovedesc a fi adevărate.
Un răspuns din partea Comisiei Europene este aşteptat până pe 30 septembrie.
După ce a trecut printr-un proces de reformă, politica de coeziune a Uniunii Europene şi-a propus să devină în următorii 7 ani o politică de investiţii, având ca obiective crearea de locuri de muncă şi sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii.
Pentru acest domeniu, au fost alocate fonduri de aproape 367 de miliarde de euro pentru investiţii în regiunile, orașele și economia reală a Europei.