Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Numărul refugiaţilor sirieni a depăşit două milioane

Uniunea Europeană este primul contributor financiar la programele de ajutor umanitar în criza siriană – sprijin medical, ajutor alimentar, apă, adăposturi.

EuranetPlus.

Articol de Arina Petrovici, 04 Septembrie 2013, 15:31

Uniunea Europeană – primul contributor financiar la programele de ajutor umanitar în criza siriană – este extrem de îngrijorată de creşterea numărului de refugiaţi, care a depăşit două milioane.

Creşterea numărului de refugiaţi care au părăsit Siria, peste două milioane de oameni, este ''înspăimântătoare'' şi riscă să agraveze violenţele – afirmă comisarul european pentru ajutor umanitar, Kristalina Georgieva.

Într-un comunicat dat marţi publicităţii la Bruxelles, imediat după prezentarea raportului Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, doamna Georgieva şi-a exprimat revolta faţă de faptul că peste jumătate dintre refugiaţi sunt copii.

Oficialul european a avertizat că, în contextul în care se intensifică violenţele în Siria, şi numărul refugiaţilor va creşte.

Audio: UE – primul contributor financiar la programele de ajutor umanitar în criza siriană.

Comisarul Kristalina Georgieva a lansat un apel părţilor aflate în conflict să respecte regulile umanitare şi să-i protejeze pe civili.

Îngrijorarea este mai mult decât justificată, în condiţiile în care primul milion de refugiaţi au părăsit Siria în 2 ani, iar al doilea – în şase luni.

„Siria a devenit marea tragedie a acestui secol” – a afirmat Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Antonio Guterres.

Acesta a mai spus că singura consolare este dovada de umanitate şi fraternitate dată de ţările vecine, care au primit atât de mulţi refugiaţi, salvându-le viaţa. Conform datelor publicate astăzi, la Geneva, la sfârşitul lunii trecute, numărul cetăţenilor sirieni refugiaţi, din care 52% sunt copii de până în 17 ani, se ridica la 110.000 în Egipt, 168.000 în Irak, 515.000 în Iordania, 716.000 în Liban şi 460.000 în Turcia.

Uniunea Europeană este primul contributor financiar la programele de ajutor umanitar în criza siriană – sprijin medical, ajutor alimentar, apă, adăposturi.

De la sfârşitul anului 2011, Uniunea a mobilizat 515 milioane de euro pentru a veni în ajutorul victimelor din Siria şi al ţărilor vecine.

Alte 328 de milioane de euro au fost deblocate în sprijinul educaţiei sau al sectorului social.

La acestea se adaugă ajutorul umanitar oferit direct de ţările europene, în valoare de 494 de milioane de euro. Astfel că, ajutorul total al celor 28 de ţări ale Uniunii Europene depăşeşte 1,3 miliarde de euro.

Să mai spunem, la final, că fondurile europene sunt repartizate între Siria – 47 % şi ţările vecine: Iordania, Liban, Turcia şi Irak.

Acestea finanţează operaţiunile întreprinse de organizaţii ale ONU, Crucea Roşie, Semiluna Roşie şi diferite organizaţii neguvernamentale.