Noua agendă urbană, adoptată în cadrul conferinței ONU "Habitat III"
Noua agendă urbană, adoptată în cadrul conferinței Naţiunilor Unite “Habitat III”, conține orientări menite să determine orașele din toată lumea să fie mai favorabile incluziunii.
Articol de Arina Petrovici, 21 Octombrie 2016, 08:38
Comisia Europeană a propus joi, la o conferinţă organizată de ONU şi găzduită de capitala Ecuadorului, Quito, trei angajamente în vederea realizării obiectivelor mondiale în materie de dezvoltare urbană durabilă.
Noua agendă urbană, adoptată în cadrul conferinței Naţiunilor Unite “Habitat III”, conține orientări menite să determine orașele din toată lumea să fie mai favorabile incluziunii, mai ecologice, mai sigure și mai prospere.
Documentul reprezintă o piatră de temelie în punerea în aplicare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă și a altor agende de reformă importante, în special celebrul şi necesarul Acord de la Paris, pe probleme climatice.
AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.
În cadrul conferinţei de la Quito, comisarul european pentru politica regională Corina Creţu a subliniat că angajamentele Uniunii se bazează pe experiența dobândită de-a lungul timpului, în domeniul politicii urbane prin programe și proiecte de succes şi a apreciat că a venit momentul ca acest concept să fie extins dincolo de frontierele blocului comunitar.
“Aceste angajamente vor plasa Uniunea Europeană în avangarda efortului global de a valorifica potențialul urbanizării rapide și de a-l transforma în oportunități pentru crearea de locuri de muncă, creștere și o calitate mai bună a vieții pentru toți” – a mai spus comisarul Corina Creţu.
Cele trei angajamente asumate de Uniune sunt punerea în aplicare a noii agende urbane prin intermediul Agendei urbane comunitare – având în vedere că împărtășesc o viziune comună asupra unei dezvoltări echilibrate, durabile și integrate –, elaborarea unei definiții armonizate la nivel mondial a noțiunii de oraș – pentru a compara datele, stabili criterii de referință și asigura o mai bună monitorizare – şi promovarea cooperării între orașe în domeniul dezvoltării urbane durabile.
Diverse instrumente ale Uniunii Europene au devenit sursă de inspiraţie la nivel internaţional, astfel că orașe din toată lumea vor fi încurajate să mențină legătura cu unul sau mai multe orașe partenere.
Ideea este de a elabora și pune în practică planuri de acțiune la nivel local și proiecte privind priorități comune, precum accesul la apă, sistemele de transport, sănătatea sau locuințele.
În acest caz, o platformă de relaționare online va oferi orientări și va permite cooperarea la nivel transregional.