Nou pachet de ajutor financiar acordat Ucrainei
Consiliul Uniunii Europene a aprobat un nou împrumut destinat reechilibrării balanţei de plăţi a Ucrainei.
Articol de Victor Gheorghe, 03 Aprilie 2015, 10:16
Consiliul Uniunii Europene a aprobat propunerea comisiei pentru un nou pachet de ajutor financiar acordat Ucrainei.
Decizia consiliului a fost luată la doar câteva zile după aprobarea de către Parlamentul European a acestei asistenţe financiare, care deschide calea pentru plata rapidă către Ucraina a unor sume de până la 1,8 miliarde de euro în credite pe termen mediu.
Împrumutul este destinat reechilibrării balanţei de plăţi a Ucrainei.
Comisia Europeană va strânge fonduri de pe piaţa internaţională de obligaţiuni şi le va împrumuta Kievului fără dobânda suplimentară faţă de ce Uniunea Europeană trebuie să returneze creditorilor externi.
Audio: Europa la zi. (Euranet plus)
Ucraina va trebui să returneze banii în termen de 15 ani. Condiţia pusă Ucrainei este punerea în practică, de către această ţară a unor reforme structurale, care să rezolve problemele ce au dus la criza actuală.
Cele două părţi trebuie să încheie un memorandum de înţelegere, care include reforme ale administrării finanţelor publice, măsuri împotriva corupţiei, modificări la administrarea impozitelor, reforme în sectoarele energiei şi financiar, măsuri de îmbunătăţire a mediului de afaceri. După semnarea acordului, banii vor merge direct în bugetul Ucrainei.
Două treimi din suma agreată vor fi transferate până la sfârşitul anului, iar ultima tranşă în primul trimestru din 2016.
Potrivit Parlamentului European, criza economică acută din Ucraina este cauzată de probleme structurale îndelungate, cum ar fi corupţia.
Factor agravant a fost conflictul armat din estul ţării, restricţiile comerciale impuse de Rusia şi escaladarea disputei privind gazele.
Ucraina a pierdut accesul la pieţele internaţionale de împrumuturi, deci nu mai poate împrumuta bani direct. Amtintim că, recent, Fondul Monetar Internaţional a aprobat un nou program de asistenţă financiară pe patru ani pentru Ucraina, în valoare de 17,5 miliarde de dolari.
Autorităţile de la Kiev speră că programul convenit cu FMI va debloca şi alte credite din partea altor donatori.
FMI estimează că prin adăugarea negocierilor cu deţinătorii de obligaţiuni ucrainene, pachetul total de asistenţă financiară pentru această ţară ar putea să se ridice la 40 de miliarde de dolari.