Nivelul şomajului în Uniunea Europeană, "ridicat"
Nivelul şomajului în Uniunea Europeană rămâne foarte ridicat, în pofida unei recente redresări economice, potrivit ultimelor date publicate la Bruxelles.
Articol de Victor Gheorghe, 01 Aprilie 2014, 11:24
Buletinul trimestrial privind ocuparea forţei de muncă şi situaţia socială a Comisiei Europene indică o creştere a nivelului de sărăcie.
Pe de altă parte, cifrele arată o uşoară îmbunătăţire a eficacităţii cheltuielilor efectuate în 2013 pentru protecţia socială.
Studiul dovedeşte prin exemple că, în perioada sa de maximă intensitate, criza economică i-a afectat cel mai mult pe bărbaţi şi tineri.
Datele arată că venitul pe care gospodăriile îl au la dispoziţie nu ţine pasul cu creşterea produsului intern brut.
Audio: Nivelul şomajului în Uniunea Europeană, "ridicat".
Din 2013, venitul real brut disponibil al gospodăriilor a continuat să scadă în zona euro. Îngrijorătoare este şi creşterea continuă, începând din 2010, a dificultăţilor financiare.
Din ce în ce mai multe persoane declară că sunt nevoite să chelutiască din economii şi chiar să se îndatoreze pentru a-şi achita costurile cotidiene.
Grafic: Situaţia şomajului luna februarie 2014. Sursa: Eurostat. (clic pe poză pentru mărire)
Gospodăriile cu cele mai scăzute venituri sunt şi cele mai afectate.
10% dintre adulţii din gospodăriile cu venituri mici sunt obligaţi să se îndatoreze şi alţi 15% trebuie să cheltuiască din economii pentru a-şi acoperi cheltuielile curente, în comparaţie cu 5%, respectiv 12% pentru totalul populaţiei.
Stabilitatea locului de muncă "a scăzut în mod semnificativ"
Buletinul arată şi creşterea utilizării muncii temporare şi a celei cu fracţiune de normă.
Există dovezi că, de când a început criza, locurile de muncă temporare reprezintă într-o măsură mai mică o etapă către un loc de muncă permanent.
În acelaşi timp, stabilitatea locului de muncă a scăzut în mod semnificativ, iar divergenţele dintre statele membre au devenit mai pronunţate.
Şomaj în UE - februarie 2014 (Eurostat) |
Această stare de fapt a fost comentată de comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, László Andor.
El a recunosut că inegalităţile au crescut şi că există riscul ca redresarea fragilă actulă să nu amelioreze situaţia multor grupuri cu venituri mai mici.
În aceste condiţii, statele membre ar trebui să îşi intensifice eforturile pentru a se asigura că nimeni nu este defavorizat în încercarea de a depăşi criza.
Uniunea Europeană ar trebui să îşi concentreze eforturile pe investiţiile în oameni, în conformitate cu orientările stabilite în pachetul privind investiţiile sociale şi cu recomandarea referitoare la garanţia pentru tineret, a spus comisarul Andor, citat într-un comunicat.