Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Negocieri pentru Politica Agricolă Comună

Pentru viitoarea politică agricolă comună, Comisia Europeană propune, printre altele, subvenționarea prin plăți directe a tinerilor care înființează o fermă.

EuranetPlus.

14 Mai 2013, 12:35

Viitorul fermelor mici, al tinerilor agricultori și definiția fermierilor activi au fost principalele teme ale discuțiilor de luni din cadrul Consiliului pentru agricultura și pescuit desfășurat la Bruxelles.

Miniștrii de specialitate din statele membre au analizat, printre altele, viitoarea politică agricolă comună.

Simon Coveney, ministrul agriculturii din Irlanda, țara care deține presedinția rotativă a Uniunii Europene, a arătat că miza discuțiilor a fost obținerea opiniilor țărilor membre cu privire la cele trei teme astfel încât, din 2014, banii europeni să fie folosiți în mod cât mai eficient și echitabil.

Audio: Miniștrii de specialitate din statele membre au analizat viitoarea politică agricolă comună.

Un pas înainte în privința negocierilor pentru politica agricolă comună ar urma sa fie făcut luna viitoare.

Simon Coveney a explicat dificultățile negocierilor. De exemplu, a spus el, sunt țări care nu trebuie să depună eforturi pentru atragerea tinerilor în deschiderea unor ferme.

“Trebuie să putem ajunge la acel punct comun care poate elimina apariția prea multor excepții de la aplicarea Politicii Agricole Comune“.

Prezent la conferința de presă, comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș a declarat că auspiciile sub care vor avea loc discuțiile din iunie par a fi bune.

El a insistat că e nevoie de soluții unitare la nivel european.

Pentru viitoarea politică agricolă comună, Comisia Europeană propune, printre altele, subvenționarea prin plăți directe a tinerilor care înființează o fermă.

Alte propuneri vizează spijinirea fermelor mici și a celor din zonele defavorizate, o distribuție echitabilă a bugetului între statele membre, dar și între regiuni.

România este printre beneficiarii propunerilor executivului europen din cadrul viitoarei PAC.