Negocieri fără rezultat între Grecia și partenerii europeni
Eurogrupul şi autorităţile elene, reprezentate de de ministrul Yannis Varoufakis nu au reuşit să ajungă la vreun acord referitor fie la o eventuală prelungire a programului actual.
13 Februarie 2015, 10:37
Miniştrii de finanţe din zona euro şi reprezentanţii Greciei vor relua luni discuţiile referitoare la programul de ajutor financiar pentru Atena.
Reuniunea extraordinară convocată miercuri s-a prelungit până după miezul nopţii, fără ca cele două părţi să ajungă la un acord.
Eurogrupul şi autorităţile elene, reprezentate de de ministrul Yannis Varoufakis nu au reuşit să ajungă la vreun acord referitor fie la o eventuală prelungire a programului actual de ajutor extern, fie la plata datoriilor sau continuarea unor reforme.
Chiar şi aşa însă, preşedintele Eurogrup susţine că discuţiile ce au durat mai bine de şapte ore au fost utile, pentru că fiecare parte a putut să-şi dea seama de poziţiile pe care se situează partenerii.
Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)
Jeroen Dijsselbloem a refuzat, în faţa presei, să comenteze speculaţiile care au însoţit discuţiile, inclusiv faptul că premierul grec Alexis Tsipras ar fi blocat, pe ultima sută de metri, o înţelegere la care s-ar fi ajuns: "A fost o primă oportunitate pentru a ne vedea şi pentru a auzi de la colegii greci planurile şi ambiţiile pe care le au. A fost o reuniune utilă, cu discuţii intense, care au atins multe subiecte sensibile. S-au făcut şi progrese, însă NU suficente pentru a putea trage o concluzie. Vom continua discuţiile luni".
Reuniunea de luni la care face referire Jeroen Dijsselbloem va avea loc cu aproape două săptămâni înainte de expirarea actualului acord de finanţare a Greciei.
Mai multe surse apropiate discuţiilor au susţinut, citate de presa intenaţională, că Eurogrupul caută să obţină de la guvernul Tsipras în primul rând asigurările că Grecia îşi va respecta angajamentele luate în faţa partenerilor externi, respectiv că îşi va plăti datoriile de peste 240 de miliarde de euro.
Mai departe, zona euro ar dori prelungirea memorandumului actual, sub ameninţarea unui potenţial faliment, cu grave repercursiuni pe pieţele financiare.
Dincolo de orice speculaţie, e evident că timpul presează: chiar dacă s-ar ajunge luni la un acord, acesta ar trebui ulterior aprobat de parlamentele din mai multe ţări.
Situaţia Greciei este discutată inclusiv la summitul şefilor de stat şi de guvern europeni de la Bruxelles.