Modalităţi de îmbunătăţire a gestionării migraţiei pe ruta M. Mediterane
Începând din 2015, resursele şi dotările pentru operaţiunile pe mare ale UE s-au triplat, contribuind la salvarea a peste 400.000 de oameni în Marea Mediterană.
Articol de Arina Petrovici, 26 Ianuarie 2017, 08:57
Comisia şi Înaltul reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politică de securitate au prezentat astăzi la Bruxelles contribuţia lor la discuţiile cu privire la modalităţile de îmbunătăţire a gestionării migraţiei şi de salvare de vieţi omeneşti pe ruta central-mediteraneană.
Cu puţin timp înaintea reuniunii şefilor de stat şi de guvern din UE, care va avea loc în Malta, pe 3 februarie, Comisia şi Înaltul reprezentant au etalat astăzi o serie de măsuri suplimentare de consolidare a activităţii uniunii pe ruta central-mediteraneană, în special în ce priveşte Libia şi ţările învecinate.
AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.
Aceste acţiuni vizează combaterea reţelelor de introducere ilegală de migranţi şi de trafic de persoane, contribuţia la gestionarea mai eficientă a fluxurilor migratorii, salvarea în continuare a migranţilor aflaţi pe mare şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale migranţilor şi ale refugiaţilor în Libia şi în ţările învecinate.
Preşedintele comisiei, Jean Claude Juncker, a subliniat că prea mulţi oameni continuă să moară în Marea Mediterană şi că europenii trebuie să facă mai mult, chiar dacă s-au implicat deja în mod semnificativ.
Ca posibile măsuri pe termen scurt şi mediu, menite să abordeze fluxurile către şi din Africa de Nord, Juncker a evocat necesitatea de a asigura stabilitatea în Libia şi în întreaga regiune şi, în paralel, promovarea de acţiuni care să schimbe clar situaţia, să salveze vieţi şi să submineze activitatea traficanţilor de persoane.
Începând din 2015, resursele şi dotările pentru operaţiunile pe mare ale UE s-au triplat, contribuind la salvarea a peste 400.000 de oameni în Marea Mediterană.
Totuşi, creşterea migraţiei pe ruta central-mediteraneană, utilizată anul trecut de peste 180.000 de migranţi şi de refugiaţi pentru a ajunge în uniune, a condus şi la niveluri record ale deceselor pe mare.
Pentru ca această situaţie dramatică să nu continue în acest an, Comisia şi Înaltul reprezentant au identificat în prezent acţiunile operaţionale care trebuie întreprinse pe termen scurt în cooperare cu statele membre. Acţiunile propuse, care fac parte dintr-o strategie cuprinzătoare, ţin cont de contextul regional mai larg.
Este vorba în special de frontiera sudică a Libanului, precum şi de Tunisia, Egipt şi Algeria, dar pun un accent deosebit pe Libia, care este punctul de plecare pentru 90% dintre cei care doresc să ajungă în Europa.
Un alt obiectiv important este consolidarea finanţării acordate prin fondul fiduciar al UE pentru Africa prin mobilizarea în acest an a sumei de 200 de milioane de euro pentru proiecte care să sprijine acţiuni, precum formarea şi dotarea pazei de coastă libiene, îmbunătăţirea situaţiei migranţilor şi accelerarea returnărilor voluntare asistate.