Mecanism pentru soluționarea plângerile făcute împotriva agenților Frontex
Problema instituirii unui mecanism pentru soluționarea reclamațiilor legate de incălcarea drepturilor fundamentale de către Frontex nu este nouă.
Articol de Victor Gheorghe, 05 Decembrie 2015, 23:02
Parlamentul European cere, printr-o rezoluție, crearea unui mecanism care să soluționeze plângerile făcute împotriva agenților Frontex.
Frontex este Agenţia Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene.
Iar problema instituirii unui mecanism pentru soluționarea reclamațiilor legate de incălcarea drepturilor fundamentale de către Frontex nu este nouă.
Audio: Europa la zi.
O recomandare în acest sens a fost făcută în 2012 din proprie inițiativă de către Ombudsmanul European, care investighează plângerile cu privire la cazuri de administrare defectuoasă de către instituțiile și organismele Uniunii Europene.
Acum, problema a devenit de actualitate după mai multe cazuri de abuzuri raportate de migranți și solicitanți de azil pe fondul crizei refugiaților.
În cadrul dezbaterii în plenul Parlamentului European înainte de vot, comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie Dimitris Avramopoulos a promis că Executivul european va prelua această idee atunci când va analiza regulamentul Frontex, chiar luna aceasta.
Potrivit rezoluției adoptate de eurodeputați, ar trebui pus la punct un organism de primă instanță pentru reclamații făcute de orice persoane care consideră că drepturile lor au fost încălcate de către polițiștii de frontieră care poartă emblema Frontex. Pentru a se evita abuzurile, plângerile anonime nu ar trebui să fie acceptate.
Pe de altă parte, părțile terțe (cum ar fi avocații) ar trebui să aibă posibilitatea de a depune plângeri în numele reclamanților care nu doresc să le fie dezvăluită identitatea.
Majoritatea participanților la operațiunile Frontex sunt agenți trimiși de statele membre ale Uniunii, altele decât cele în care se desfășoară operațiunile.
Împotriva oricărui agent ar trebui să se poată face plângere, indiferent de unde provine acesta sau reclamantul.
De asemenea, în rezoluție se face o mențiune specială pentru protecția minorilor neînsoțiți, femeilor victime ale persecuției pe bază de gen, minorităților sexuale și altor grupuri vulnerabile. Toate acest sarcini ar urma să fie preluate de Oficiul pentru Drepturi Fundamentale al Frontex.
Pentru acest organism, eurodeputații solicită resurse financiare suplimentare și personal adecvat.