Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Măsuri pentru sprijinirea "șomerilor de lungă durată"

Numărul șomerilor de lungă durată ca procent din populația activă variază foarte mult între statele membre: de la 1,5 % în Austria la 19,5 % în Grecia.

Măsuri pentru sprijinirea "șomerilor de lungă durată"

Articol de Victor Gheorghe, 18 Septembrie 2015, 12:34

Comisia Europeană a propus statelor membre o serie de orientări pentru a permite șomerilor de lungă durată sa-şi găsească mai repede un loc de muncă.

Comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitate, Marianne Thyssen, a anunţat o serie de propuneri de măsuri în trei paşi.

“Primul pas este înregistrarea şomerilor la o agenție pentru ocuparea forței de muncă, al doilea se referă la oferirea unei evaluări individuale aprofundate pentru a identifica nevoile și posibilitățile fiecăruia, cel târziu la 18 luni de șomaj, iar al treilea pas este încheierea unui acord pentru reintegrarea pe piața muncii”.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Potrivit Comisiei Europene, acest acord ar trebui să constea într-un plan personalizat.

În funcție de serviciile existente în fiecare stat membru, acordul poate include: activități de mentorat, asistență pentru căutarea unui loc de muncă, continuarea educației și a formării profesionale, precum și sprijin pentru locuință, transport, servicii de îngrijire a copiilor și de îngrijire medicală sau de recuperare.

Acesta ar trebui să fie pus la dispoziție prin intermediul unui punct de contact unic pentru a garanta continuitatea și coerența sprijinului.

Acordul ar trebui să precizeze în mod clar drepturile și responsabilitățile șomerilor și ale organizațiilor care oferă sprijin.

Propunerea Comisiei va fi transmisă Consiliului spre discutare și adoptare.

Punerea în aplicare a măsurilor prevăzute în recomandare va începe de îndată ce statele membre vor ajunge la un acord.

În Europa există peste 12 milioane de persoane care nu au un loc de muncă de peste un an.

În pofida redresării economice și a semnelor de îmbunătățire a situației pe piața forței de muncă din Uniunea Europeană, numărul acestora s-a dublat între 2007 și 2014, ajungând la aproximativ jumătate din total.

Numărul șomerilor de lungă durată ca procent din populația activă variază foarte mult între statele membre: de la 1,5 % în Austria la 19,5 % în Grecia.

În fiecare an, unul din cinci șomeri încetează să mai caute un loc de muncă și devine inactiv.

De cele mai multe ori, programele adresate șomerilor nu îi implică suficient pe angajatori şi doar o treime dintre statele membre își coordonează acțiunile de ocupare a forței de muncă și serviciile sociale.