Majoritatea cetăţenilor europeni au o părere bună despre UE
Încrederea în blocul comunitar a crescut faţă de luna noiembrie a anului trecut, la fel şi optimismul faţă de viitor, însă a apărut o îngrijorare semnificativă: imigraţia ilegală.
Articol de Laurenţiu Văduva, 04 August 2015, 08:57
Majoritatea cetăţenilor europeni continuă să aibă o părere bună despre Uniunea Europeană şi instituţiile sale.
Încrederea în blocul comunitar a crescut faţă de luna noiembrie a anului trecut, la fel şi optimismul faţă de viitor, însă a apărut o îngrijorare semnificativă: imigraţia ilegală.
Acestea sunt o parte din concluziile ultimului sondaj la nivel european dat publicităţii de Eurostat la sfârşitul lunii iulie 2015.
Aşa cum a reieşit şi din precedentul Eurobarometru din luna noiembrie 2014, europenii continuă să sprijine puternic politicile şi priorităţile actualei comisii Juncker. 59% dintre subiecţi spun că banii publici trebuie folosiţi pentru stimularea sectorului privat.
Audio: Europa la zi. Euranet Plus.
72% susţin o Politică Energetică la nivelul Uniunii. Piaţa Comună este privită de 57% drept cea mai importantă realizare a Uniunii Europene. 55% spun că pacea între statele membre ar fi pe primul loc.
Sunt 5 îngrijorări majore. Imigraţia ilegală este acum pe primul loc pentru 38% dintre cei intervievaţi - cu 14% mai mult faţă de precedentul sondaj.
Pe locul doi se află situaţia economică, apoi şomajul, finanţele publice - cu menţiunea că a fost indicată ca primă preocupare de 65% dintre maltezi şi de 55% dintre germani.
Pe locul 5 se află terorismul. 73% dintre europeni sunt în favoarea unui Politici Comune în privinţa imigraţiei. Peste jumătate consideră pozitivă migraţia de la un stat membru la altul şi 56% resping imigraţia din exterior.
Faţă de noiembrie 2014, a crescut uşor procentul optimiştilor faţă de viitorul Uniunii. 56% optimişti, 36% pesimişti. Imaginea Uniunii în rândul cetăţenilor săi continuă să se îmbunătăţească. 41% au o părere bună, iar 40% au încredere în Uniunea Europeană.
Contează vocea dumneavoastră la nivelul Uniunii ? 42% au spus DA, susţinând astfel maximul procentual din ultimii 10 ani observat după alegerile europene din 2014. Aşteptările faţă de situaţia economiilor naţionale rămân stabile.
Aproape jumătate dintre europeni consideră că impactul crizei economice şi-a atins deja maximul. 42% spun însă că ceea ce e mai rău abia urmează să vină.
Sprijinul faţă de moneda euro rămâne şi el stabil. Estonia, Slovacia, Luxemburgul şi Irlanda sprijină cel mai puternic Uniunea Economică şi Monetară.
Cei mai pesimişti sunt englezii, cehii, suedezii, danezii şi polonezii.
România este la mijlocul clasamentului cu 64% sprijin.
Germanii sunt mai optimişti decât francezii. 57% sprijin la nivelul întregii Uniuni, 69% la nivelul Zonei Euro.
Acest sondaj a fost efectuat între 16 şi 27 mai 2015.
Este al doilea din timpul mandatului actualei comisii Juncker.
Potrivit comunicatului Uniunii Europene, au fost consultaţi aproape 32.000 de cetăţeni din statele membre şi din ţările candidate.