Lituania a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului UE
Este primul mandat în fruntea Consiliului Uniunii Europene al Lituaniei şi primul al unei ţări baltice.
Articol de Arina Petrovici, 02 Iulie 2013, 11:08
Lituania a preluat luni preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, mica administraţie urmând să gestioneze o agendă deosebit de încărcată.
Este primul mandat în fruntea Consiliului Uniunii Europene al Lituaniei şi primul al unei ţări baltice, în condiţiile în care celelalte două state ex-sovietice din regiune, Letonia şi Estonia, vor prelua acest rol în 2015 şi respectiv în 2018.
O altă premieră care marchează preşedinţia lituaniană este legată de extinderea Uniunii Europene la 28 de state membre, odată cu intrarea, tot lunii, a Croaţiei în blocul comunitar.
Audio: Lituania a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.
În următoarele şase luni, Lituania va trebui să gestioneze o agendă neobişnuit de încărcată, cu nu mai puţin de 560 de dosare, majoritatea economice, vizând creşterea, locurilor de muncă, dar şi acordul comercial cu SUA.
Totodată, statul baltic a anunţat că va depune eforturi pentru consolidarea finanţelor publice şi întărirea Uniunii Europene, ca model global de deschidere şi securitate.
La rândul său, preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso, a anticipat o perioadă dificilă în Consiliu şi în Parlamentul European.
Acordul privind viitorul buget multianual al Uniunii, între legislativul comunitar şi statele membre, a fost realizat pe ultima sută de metri a preşedinţiei irlandeze, dar pe mandatul Lituaniei vor trebui adoptate în co-decizie circa 70 de acte legislative pentru implementarea cadrului financiar pentru 2014-2020.
Alte priorităţi vor fi uniunea bancară, inclusiv adoptarea propunerii privind mecanismul unic de supraveghere bancară pe care Comisia urmează să o înainteze şi continuarea demersurilor pentru realizarea pieţei interne a energiei.
Nu în ultimul rând, preşedinţia lituaniană intenţionează să pună pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din decembrie o discuţie privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, a explicat luni, într-o conferinţă de presă ambasadorul Lituaniei la Uniunea Europeană, Raimundas Karoblis.
"Aşteptăm, desigur, evoluţii pozitive, dar nu este un dosar uşor. Este un proces dificil care necesită unanimitate şi mai multe state membre au încă, după impresia noastă, preocupări jusitificate. Este necesar să depunem eforturi şi noi, dar România şi Bulgaria vor trebui probabil să lucreze cu aceste ţări în cadrul Consiliului şi să arate un real progres pe plan intern", a spus Raimundas Karoblis.
În acelaşi timp, oficialul lituanian a apreciat că este nevoie de ceva dinamism în acest dosar.