Legislaţie europeană "mai puțin birocratică"
Grupul la nivel înalt privind povara administrativă lucrează de 7 ani pe lângă Comisia Europeană şi are rolul de a propune soluţii de simplificare a legislaţiei Uniunii Europene.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 15 Octombrie 2014, 10:39
La Bruxelles, a avut loc, marți, conferinţa cu tema „Reglementarea inteligentă în Uniunea Europeană – Evoluţii pornind de la o bază solidă”, care a făcut bilanţul eforturilor Comisiei, pentru a avea o legislaţie europeană mai suplă, mai simplă şi mai puţin costisitoare.
Grupul la nivel înalt privind povara administrativă, care oferă consultanţă Comisiei din 2007, a prezentat, în cadrul Conferinţei, Raportul său final privind o mai bună înţelegere şi aplicare a legislaţiei europene şi reducerea birocraţiei.
Grupul la nivel înalt privind povara administrativă lucrează de 7 ani pe lângă Comisia Europeană şi are rolul de a propune soluţii de simplificare a legislaţiei Uniunii, astfel încât să faciliteze aplicarea ei de către administraţiile naţionale, regionale şi locale din ţările.
Audio: Legislaţie europeană "mai puțin birocratică". (Euranet Plus)
Un alt doilea obiectiv al grupului a fost să dea un răspuns corespunzător nevoilor mediului de afaceri, astfel încât reglemantările europene să nu se constituie într-un obstacol în activitate întreprinderilor.
„Este esenţial pentru credibilitatea Uniunii Europene ca acţiunile sale să se bazeze pe o legislaţie suplă, simplă şi mai puţin costisitoare. Reglementarea inteligentă este esenţială şi pentru stimularea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă în Europa şi am făcut tot ceea ce ne-a stat în putinţă, în ultimii 10 ani, pentru ca acest lucru să devină o realitate. Viitoarea Comisie se poate sprijini pe o bază foarte solidă pentru a realiza noi progrese în agenda privind reglementarea inteligentă”, a spus preşedintele în funcţie al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care se apropie de încheierea celui de-al doilea mandat în fruntea executivului european.
Toate propunerile considerate cu impact semnificativ au fost însoţite de o evaluare a impactului economic, social şi de mediu – şi s-au făcut 680 astfel de evaluări în 7 ani – prin consultarea părţilor interesate sau a cetăţenilor.
În tot acest demers al său de reducere a poverii administrative, Comisia Europeană a aplicat principiul „să gândim mai întâi la scară mică”, luând în considerare impactul legislaţiei asupra întreprinderilor mici şi mijlocii, precum şi asupra administraţiilor locale.
În cifre, obiectivul de reducere cu 25 % a sarcinii administrative în treisprezece domenii prioritare a fost depăşit, fiind de 27 %, ceea ce se traduce prin economii de peste 33,4 miliarde euro pe an pentru întreprinderi.