Jose Manuel Barroso: Reformă, nu revoluţie
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a vorbit despre trecutul şi viitorul Uniunii Europene într-un discurs rostit la Universitatea Humboldt din Berlin.
Articol de Mihaela Mihai, 10 Mai 2014, 11:10
"Reformă, nu revoluţie. Evoluţie, nu contra-revoluţie", a fost mesajul transmis joi de preşedintele Comisiei Europene.
În discursul rostit la Universitatea Humboldt din Berlin, Jose Manuel Barroso a afirmat că ultimul deceniu de integrare europeană a fost marcat de realizări istorice, pornind de la extinderea Uniunii Europene începând cu 2004, pentru a include ţări central și est-europene, precum și alte ţări din bazinul mediteranean, dar și de o serie de crize fără precedent.
El a menţionat în primul rând criza legată de imposibilitatea de a ratifica noul Tratat de funcţionare a Uniunii Europene, care a început în 2005 și care a fost depășită doar odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona în 2009.
Audio: "Reformă, nu revoluţie. Evoluţie, nu contra-revoluţie".
Din 2008 a urmat criza financiară, a adăugat preşedintele Comisiei Europene, criză transformată într-un veritabil cataclism ca urmare a efectului combinat al crizei datoriilor suverane, al crizei economice și al celei sociale.
Pentru Jose Manuel Barroso, a fost un test fără precedent, întrucât existenţa monedei unice euro a fost puse la grea încercare.
Oficialul european a vorbit în discursul său şi de noile provocări, ca urmare a evenimentelor recente din Ucraina și Rusia.
Este vorba probabil de cea mai mare provocare la adresa securităţii și păcii în Europa de după căderea Cortinei de Fier și a Zidului Berlinului, spune preşedintele Comisiei Europene.
El a cerut o dezbatere reală despre viitorul Uniunii pentru a garanta stabilitatea construcţiei europene.
“ Suntem martorii unor fricţiuni între nord și sud, între săraci și bogaţi, între ţări debitoare și ţări creditoare, între centru și periferie”, crede preşedintele Comisiei Europene.
Tendinţa unora de a visa la o refondare a Uniunii prin crearea unei zone euro mai limitate și mai mici decât Uniunea celor 28 de state nu este un răspuns la deficienţele sistemice, mai spune Jose Manuel Manuel Barroso.
Barroso a vorbit şi de miza viitoarelor alegeri europene, care reprezintă o ocazie de a apăra ceea ce s-a realizat până acum și de a clădi un consens cu privire la ceea ce trebuie realizat în viitor.