Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Instituțiile europene "nu pot fi reclamate la CEDO"

Cetăţenii Uniunii Europene nu pot reclama instituţiile Uniunii şi legislaţia comunitară la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a decis Curtea de Justiţie a UE.

Euranet Plus.

06 Ianuarie 2015, 11:54

Aceasta este una dintre cele mai importante decizii luate de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene la sfârşitul lui 2014.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a respins, în decembrie, ca inadmisibil un proiect de acord înaintat de Comisia Europeană, care prevedea aderarea Uniunii la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Magistraţii de la Luxemburg au dat aviz negativ întrucât au considerat că documentul încalcă legislaţia europeană.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Curtea a explicat că la CEDO aderă doar state, iar Uniunea Europeană “nu poate fi considerată ca fiind un stat”.

Între motivele respingerii proiectului se arată şi că acesta aduce atingere autonomiei dreptului Uniunii şi nu previne riscul de a leza principiul încrederii reciproce între statele membre.

Acordul nu prevede nici modalităţile de funcţionare a mecanismului copârâtului şi nu ţine seama nici de caracteristicile specifice ale dreptului comunitar în ceea ce priveşte controlul jurisdicţional al actelor, acţiunilor sau omisiunilor în materiale de politică externă şi securitate comună.

România susţinuse aderarea Uniunii Europene la CEDO şi implicit posibilitatea judecării litigiilor dintre cetăţeni şi instituţiile comunitare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

În opinia agentului României la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, Răzvan Horaţiu Radu, mecanismul de protecţie a drepturilor omului în baza căruia funcţionează CEDO este cel mai bun din lume, iar un aviz favorabil ar fi reprezentat o îmbunătăţire a nivelului de protecţie în spaţiul european.

Principala consecinţă a deciziei luate de Curtea de Justiţie de la Luxemburg este faptul că nu va exista o cale suplimentară de atac împotriva instituţiilor Uniunii Europene.

Cetăţenii europeni vor putea ataca în continuare la CEDO deciziile instanţelor naţionale şi legislaţiile naţionale, dar nu vor putea reclama instituţiile Uniunii Europene şi legislaţia comunitară.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene are jurisdincţie doar asupra celor 28 de state membre ale Uniunii, în timp ce convenţia CEDO se aplică în 47 de state, membre ale Consiliului Europei, printre care ţările Uniunii Europene, dar şi altele cum ar fi Rusia, Turcia sau Azerbaidjan.