Începe campania electorală pentru alegerile europarlamentare
În prezent, Uniunea Europeană are 28 de state membre, iar la alegerile de luna viitoare vor fi aleși 751 de deputați.
Articol de Mihaela Mihai, 25 Aprilie 2014, 15:47
De vineri începe campania electorală pentru alegerile europarlamentare de luna viitoare.
În 1979, când au avut loc primele alegeri directe pentru Parlamentul European, din Uniune făceau parte 9 țări. În joc erau la acea dată 410 mandate.
Până atunci, vreme de 21 de ani, eurodeputații erau desemnați de parlamentele naționale ale statelor membre.
În prezent, Uniunea Europeană are 28 de state membre, iar la alegerile de luna viitoare vor fi aleși 751 de deputați.
Ei vor reprezenta în Parlamentul European, o instituţie cu prerogative sporite prin Tratatul de la Lisabona din 2009, interesele a peste 500 de milioane de oameni.
Audio: Începe campania electorală pentru alegerile europarlamentare
Mandatele în legislativul comunitar sunt repartizate în baza așa numitului principiu al „proporționalității degresive”, cu alte cuvinte ținând cont de numărul de locuitori din fiecare stat membru, dar și de asigurarea unei reprezentări suficiente pentru țările cu o populație mai puțin numeroasă.
Germania, care are cei mulți locuitori din Uniunea Europeană, primește cele mai multe locuri în Parlament, 96, Franța 74, Italia și Marea Britanie câte 73. Cele mai puține mandate, câte 6, vor avea țări precum Estonia sau Luxemburg.
România are asigurate 32 de locuri în Parlamentul European. Pierde față de actuala legislatură un mandat, cedat în favoarea Croației, cel mai nou membru al forului comunitar.
Potrivit propriilor legi electorale, fiecare stat membru are libertatea de a alege data la care cetățenii săi vor merge la vot.
A fost stabilită la nivel comunitar doar perioada de 22 – 25 mai pentru organizarea scrutinului. În România, ca în majoritatea țărilor europene, alegerile au loc duminică, 25 mai. În Cehia, în schimb, alegerile au loc timp de două zile, pe 23 si 24 mai, iar în Italia pe 24 si 25 mai.
De-a lungul timpului, rata de participare la alegerile europene a variat semnificativ de la un stat membru la altul. Deși prezența la vot este scăzută în multe cazuri, oficialii europeni spun că cifrele sunt similare celor înregistrate la alegerile locale din multe țări comunitare.
Pentru a contracara absenteismul, Uniunea Europeană a organizat în ultimul an mai multe dialoguri cu cetăţenii.
Scrutinul de luna viitoare marchează si o premieră. Marile familii politice europene vin la alegeri cu un candidat propriu pentru functia de preşedinte al viitoarei Comisii Europene.