Implementarea strategiei de adaptare la schimbările climatice
Autorităţile locale şi regionale din statele membre ale Uniunii Europene trebuie să se implice mai mult în strategia comunitară de adaptare la schimbările climatice.
14 Februarie 2017, 09:27
Autorităţile locale şi regionale din statele membre ale Uniunii Europene trebuie să se implice mai mult în strategia comunitară de adaptare la schimbările climatice.
Comitetul European al Regiunilor a adoptat un set de recomandări în acest sens, care au fost transmise Comisie Europene.
Efectele schimbărilor climatice se văd deja în oraşe şi regiuni din toată Europa. Acestea sunt vulnerabile în special fenomenelor extreme, cum sunt furtunile, indundaţiile, valurile de caniculă sau seceta.
AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.
Acestea au consecinţe economice şi sociale dramatice, mai întâi cu impact local. De aceea, Adunarea Uniunii Europene a Reprezentanţilor Locali şi Regionali este angajată în revizuirea strategiei comunitare, de adaptare la shimbările climatice.
În şedinţa plenară de sămtăpâna trecută, de la Bruxelles, a fost adoptata un set de recomandări, care prevede, între altele, încurajarea colaborării între diferitele nivele de guvernare, creşterea investiţiilor în dezvoltarea competenţelor legale, acoperirea lacunelor de cunoaştere şi informare la nivel local şi susţinerea accesului oraşelor şi regiunilor la finanţare, din fonduri publice sau private, pentru programele de adaptare la schimbările climatice.
Comitetul European al Regiunilor face, de asemenea, apel la Comisia Europeană să ofere un cadru care să permită reconsolidearea capacităţilor oraşelor şi regiunilor, cum ar fi instrumente de modelare a riscurilor, sau metode de raportare şi monitorizare, dar şi să-şi reitereze susţinerea pentru iniţiative comunitare, cum sunt convenţia primarilor privind clima şi energia, sau parteneriatele pentru agenda urbană, care ar stimula apariţia unor platforme eficiente de cooperare.
Pentru implementarea cu succes a strategiilor de adaptare la schimbările climatite, finanţarea este un aspect extrem de important, subliniat de Comitetul European al Regiunilor.
Există deja diverse instrumente comunitare care susţin în acest sens autorităţile locale, dar accesarea lor este încă o mare provocare.
Toate aceste recomandări au fost transmise Comisiei Europene, care urmează să întocmească în acest an un raport către Parlamentul European şi Consiliu asupra implementării strategiei de adaptare la schimbările climatice, adoptat în 2013.
Această strategie are trei direcţii foarte clare: reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizarea resurselor regenerabile şi creşterea eficienţei energetice.