Herman van Rompuy a primit Premiul Charlemagne 2014
La Aachen, în Germania, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a primit joi Premiul Internaţional Charlemagne 2014.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 30 Mai 2014, 10:04
Premiul Charlemagne sau Carol cel Mare este decernat în fiecare an, începând cu 1950, de oraşul german Aachen unei personalităţi care s-a remarcat în procesul de unificare europeană.
Anul acesta, prin acest premiu i se aduce un omagiu preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, văzut de cei care-i acordă distincţia ca un mediator, un om de consens şi acţiune care, prin integritatea sa şi forţa de a aduna oamenii împreună, a contribuit în mod semnificativ la consolidarea şi dezvoltarea unităţii europene.
În discursul rostit joi, la Aachen, în semn de omagiu adus lui van Rompuy, fostul premier italian, Enrico Letta, a spus, citez, "În opinia mea, acest premiu nu este pentru o funcţie, acest premiu este pentru un om care a marcat în Europa în poate cea mai dificilă perioadă pe care a traversat-o. Prin personalitatea sa puternică, integritatea, perseverenţa, puterea de muncă, el a servit Europa şi a făcut-o mai vie şi mai solidară".
Audio: Herman van Rompuy a primit Premiul Charlemagne 2014.
La ceremonia de joi, de la Aachen, au fost invitaţi să ţină discursuri premierii georgian, Irakli Garibaşvili, cel moldovean, Iurie Leancă şi cel ucrainean, Arseni Iaţeniuk, care au elogiat rolul preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, în procesele de transformare a Uniunii Europene şi a statelor din vecinătatea comunităţii.
Oraşul german Aachen acordă tot anual, împreună cu Parlamentul European, şi Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni, care a fost decernat în urmă cu două zile.
Laureatul din acest an este "Europa noastră", un proiect danez de călătorie în care o echipă a parcurs, timp de un an, 24 de state europene.
Participanţii au fost găzduiţi în casele tinerilor din ţările respective, au cules informaţii şi au realizat interviuri despre condiţiile de trai, lucru şi educaţie ale acestora, promovând buna înţelegere şi dezvoltarea simţului comun al identităţii europene.
Premiul doi l-au obţinut olandezii, cu proiectul lor, "JouwDelft & Co", un congres pe tema 'Reducerea şomajului în rândul tinerilor europeni'.
Locul trei a fost ocupat de un proiect similar, realizat de un grup de tineri din Cipru, care au derulat un curs de formare privind promovarea ocupării forţei de muncă tinere şi schimbul de bune practici în materie de strategii de căutare activă a unui loc de muncă