Gazoductul "reduce dependenţa" R. Moldova de gazul rusesc
Pentru prima oară, Republica Moldova va putea primi gaze naturale direct de pe piețele Uniunii Europene și internaționale.
Articol de Victor Gheorghe, 28 August 2013, 12:09
Pentru prima oară în istoria sa, Republica Moldova are ocazia să-şi reducă dependenţa totală de gazele naturale din Rusia, prin inaugurarea lucrărilor la conducta Iaşi-Ungheni, prima sa conectare la rezervele Uniunii Europene.
La ceremonia organizată pe malul stâng al Prutului au participat premierii României şi Republicii Moldova, Victor Ponta, respectiv Iurie Leancă.
A fost prezent şi comisarul european Günther Oettinger care a explicat de ce momentul poate fi considerat istoric.
"Proiectul are o importanţă strategică pentru ambele ţări pentru că acest gazoduct va diversifica sursele de aprovizionare ale Republicii Moldova şi în mod sigur va contribui la sporirea gradului de securitate energetică atât pentru Republica Moldova cât şi pentru întreaga regiune”, a declarat comisarul european Günther Oettinger.
Audio: Gazoductul "Ungheni – Iași" va avea o capacitate maximă anuală de 1 miliard de metri cubi.
Interconexiunea lungă de 42 de kilometri este prima conductă de gaz natural care face legătura dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.
Gazoductul "Ungheni – Iași" va avea o capacitate maximă anuală de 1 miliard de metri cubi, acoperind aproximativ o treime din consumul de gaz al Republicii Moldova.
Împreună cu o nouă conductă lungă de 130 de kilometri și compresoarele care urmează să fie construite, noua interconexiune va livra gaze naturale orașului Chișinău, capitala Republicii Moldova.
Pentru prima oară, Republica Moldova va putea primi gaze naturale direct de pe piețele Uniunii Europene și internaționale.
Până în prezent, Republica Moldova este dependentă în totalitate de importurile de gaze naturale din Rusia și nu are o producție internă de gaze.
Comisia Europeană a aprobat deja o finanțare în valoare de 7 milioane de euro în cadrul Instrumentului european de vecinătate și de parteneriat și a programului de cooperare transfrontalieră România – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2013.
Guvernul României s-a angajat de asemenea să sprijine Republica Moldova cu suma de 9 milioane de euro. Costurile totale de construcție sunt estimate la 28 de milioane de euro.
După cum aminteşte Reuters, o dispută privind preţurile la gaze între Ucraina, ţară de tranzit, şi Rusia, la începutul lui 2009, a condus la perturbări grave ale alimentării consumatorilor din Uniunea Europeană.
Alimentarea cu gaze a Europei Occidentale prin Republica Moldova a mai fost întreruptă pentru scurt timp în ianuarie 2006, tot din cauza unei dispute privind preţurile, însă aceasta a fost o întrerupere minoră comparativ cu impactul neînţelegerii cu Ucraina, mai notează agenţia britanică de presă.
Launch of the works on #Moldova -#Romania#pipeline: Moldova (100% dependent on Russia) will get #gas directly from Europe for the 1st time!
— Günther Oettinger (@GOettingerEU) August 27, 2013