Finanțare suplimentară pentru programele de promovare a PAC
CE ar putea acorda o finanțare suplimentară de 30 de milioane de euro din fondurile UE pentru programele de promovare a politicii agricole comune, începând din 2015.
Articol de Arina Petrovici, 04 Septembrie 2014, 10:54
Comisia Europeană a confirmat miercuri intenția de a acorda o finanțare suplimentară de 30 de milioane de euro din fondurile Uniunii pentru programele de promovare a politicii agricole comune, începând din 2015, faţă de cele 60 de milioane de euro, prevăzute anual în buget.
Măsura vine pe fondul interdicțiilor impuse de Federația Rusă în ce privește importurile anumitor produse agricole din Uniunea Europeană şi are ca principal obiectiv reducerea impactului acestor sancţiuni asupra agricultorilor.
În fiecare an, Uniunea Europeană prevede aproximativ 60 de milioane de euro pentru co-finanțarea programelor de promovare, bani acordați în două tranșe, pe baza propunerilor prezentate: până la 30 milioane de euro pentru cele din prima tranșă, iar restul - pentru a doua.
Audio: Finanțare suplimentară pentru programele de promovare a PAC.
Termenele-limită pentru prezentarea programelor de către organizații statelor membre sunt sfârșitul lunii septembrie, respectiv, sfârșitul lunii februarie. Statele membre prezintă, apoi, Comisiei, spre evaluare, programele selectate.
Anunţul făcut miercuri, la Bruxelles, de comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Dacian Cioloş, înseamnă că până la 60 de milioane de euro, adică dublu, vor fi disponibile pentru programele prezentate statelor membre în această lună.
Iar Comisia va acorda prioritate schemelor ce au în vedere produsele care, altfel, ar fi fost exportate în Federația Rusă.
Potrivit lui Dacian Cioloş, „proiectele sunt co-finanțate de către organizațiile de promovare, iar acest lucru înseamnă că scheme de promovare în valoare de cel puțin 120 de milioane € ar putea începe să funcționeze în 2015. Încurajez în mod deosebit organizațiile agricole să profite din plin de această oportunitate și să prezinte programe de promovare ambițioase în următoarele săptămâni” – a mai spus comisarul Cioloş.
Iniţiativa de miercuri vine în completarea celor trei seturi de măsuri excepționale, adoptate de Comisie din 7 august încoace, de sprijinire a pieței pentru piersici și nectarine (33 milioane de euro), pentru alte fructe și legume perisabile (125 milioane de euro), precum și a celor de activare a ajutorului pentru depozitarea în regim privat a untului, laptelui praf degresat și brânzeturilor, anunțate săptămâna trecută și urmând a fi adoptate în această săptămână.