EUROSTAT: Europenii cheltuie un sfert din venituri pentru locuinţă
Aproximativ 25 la sută din veniturile europenilor merg pe chirii şi facturile la utilităţi: apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili folosiţi la încălzirea locuinţelor.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 23 Decembrie 2016, 10:08
Europenii cheltuie un sfert din venituri pentru locuinţă, cu 2% mai mult decât în urmă cu zece ani – relevă un eurobarometru al Biroului European de Statistică – EUROSTAT, publicat luna aceasta.
Datele pe baza căruia a fost făcut aceast raport sunt din 2015 şi provin din statisticile naţionale ale ţărilor membre ale Uniunii.
AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.
Astfel, aproximativ 25 la sută din veniturile europenilor merg pe chirii şi facturile la utilităţi: apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili folosiţi la încălzirea locuinţelor.
Două mii de miliarde de euro, ceea ce reprezintă peste 13% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene, au fost direcţionaţi, anul trecut, către plăţile aferente căminului.
Cel mai mult cheltuie cu întreţinerea locuinţei danezii, finlandezii şi francezii, iar cel mai puţin cetăţenii din Malta, Lituania şi Cipru.
Însă, în ultimii zece ani, cea mai mare creştere la acest capitol a fost înregistrată în Spania, cu aproape 16 la sută, faţă de 2,5 la sută cât este media europeană. Spania este urmată de Irlanda şi Portugalia, cu aproximativ 5 la sută.
În România, chetuielile cu chiria şi utilităţile au urcat cu doar 0,6 la sută în zece ani, acest procent mic fiind pus pe sema faptului că majoritatea românilor sunt proprietarii caselor în care locuiesc, iar segmentul celor care stau cu chirie este destul de restrâns.
În continuare, o alocare importantă este destinată transportului, urmat de produsele alimentare şi abia apoi vin alte bunuri şi servicii. De exemplu, pe vacanţe, hoteluri şi restaurante, europenii cheltuie în medie 8,5 la sută de persoană, din venitul anual.
EUROSTAT a mai dat publicităţii o altă evaluare, potrivit căreia una din 4 persoane din populaţia adultă, de peste 16 ani, din Uniunea Europeană declară că se confruntă cu limitări de lungă durată ale activităţilor obişnuite, adaptate vârstei, cum ar fi cursurile şcolare sau universitare, exercitarea profesiei, activităţi domestice sau de petrecere a timpului liber.
Persoanele care au răspuns la chestionar au afirmat că sunt împiedicate să-şi desfăşoare activităţile obişnuite din cauza unui handicap, a unor probleme de sănătate fizice, psihice sau emoţionale, a căror durată este de cel puţin 6 luni, dar şi din cauza vârstei înaintate. În plus, peste 30 la sută din populaţia europeană se confruntă cu restricţii în activităţile lor obişnuite din cauza sărăciei.